enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5369
EURO
36,4401
ALTIN
2.958,94
BIST
9.136,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

İmalat sanayisinde belirgin daralma işareti

İmalat sanayisinde belirgin daralma işareti
Advert
01.10.2024 10:52
2
A+
A-

İmalat Sektörü Daralmaya Devam Ediyor: PMI Eylül’de 44,3’e Geriledi

Türkiye’de imalat sanayinin satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Eylül ayında 44,3’e gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük değerini aldı. Bu, imalat sektöründeki daralmanın hız kazanarak devam ettiğini gösteriyor.

Talepte Zorlu Koşullar Sürüyor

Yılın üçüncü çeyreğinin sonlarında, şirketler talep koşullarının zorlu olmaya devam ettiğini bildirdiler. Üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetleri bir önceki aya göre daha hızlı daraldı.

Son Dört Buçuk Yılın En Keskin Sipariş Düşüşü

Eylül’de talepteki zayıflık nedeniyle yeni siparişlerde yaklaşık son dört buçuk yılın en keskin küçülmesi kaydedildi. Uluslararası piyasalardaki durgun talep, yeni ihracat siparişlerinde de daralmayla sonuçlandı.

Üretimde Mayıs 2020’den Bu Yana En Keskin Düşüş

Yeni siparişlerdeki düşüş, üst üste altıncı ayda azalan üretimle sonuçlandı. Üretim, Mayıs 2020’den bu yana en keskin düşüşünü yaşadı.

İstihdam ve Satın Alma Faaliyetlerinde Azalmalar

Zayıf talep ve üretimdeki düşüş, imalatçıları Eylül’de istihdam ve satın alma faaliyetlerini daha büyük ölçüde azaltmaya yöneltti. İstihdamdaki daralma, PMI’nın istihdam alt endeksinin 46,9’a gerilemesiyle görüldü.

Tedarik Zincirleri Üzerindeki Baskı Azaldı

Stokların azalmasıyla birlikte girdilere yönelik zayıf talep, tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı azalttı. Teslimat süreleri dokuz ayın en düşük seviyesine indi.

Girdiler Pahalılaşmaya Devam Ediyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve hammadde fiyatlarındaki artış, Eylül’de girdi maliyetlerini daha da yükseltti. Fiyat artışları üç ayın en düşük seviyesine gerilese de yüksek kaldı.

Endişe Verici Bir Tablo

S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, PMI sonuçlarını değerlendirirken, “Türk imalatçıları için endişe verici bir tablo çiziyor. Birçok şirket talepteki zayıflığı ve yeni iş bulma zorluğunu bildiriyor.” dedi.

Harker, enflasyon kaynaklı baskıların hafiflediğini ancak fiyat artışlarının devam ettiğini ve bu durumun talebin iyileşmesine destek sağlamayacağını belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.