enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4886
EURO
36,4872
ALTIN
2.946,48
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Hazırgiyim patronlarından asgari ücret talebi

Hazırgiyim patronlarından asgari ücret talebi
Advert
01.10.2024 14:11
3
A+
A-

Hazırgiyim Sektörü Daralmaya Devam Edecek

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, hazırgiyim sektörünün bu yılı ihracatta %6-7 düşüşle tamamlayacağını öngördüklerini söyledi. Kaya, 2025 yılında da daralmanın %5 sürmesini beklediklerini belirtti.

Sektördeki daralma, bir miktar istihdam kaybı ve kapanmalarla sonuçlanabilir. Kaya, bu duruma engel olmak için finansman desteği, kurun enflasyon oranında artması ve asgari ücretin yeni dönem enflasyon hedefiyle belirlenmesi gibi taleplerinin olduğunu ifade etti.

Kaya, hazırgiyim ihracatının 2022’nin son çeyreğinde rekor kırdığını, ancak daha sonra gerilediğini belirtti. Son iki yılda istihdamın %15,3, üretimin ise %17 oranında azaldığını söyledi.

2023’ün ilk dokuz ayında ihracatın yaklaşık %8 düştüğünü söyleyen Kaya, yılın son çeyreğinde kısmi bir iyileşme beklediklerini ve bu nedenle seneyi %6-7 düşüşle bitirebileceklerini öngördüklerini belirtti.

Sektörün toparlanmasının zaman alacağını belirten Kaya, “2025 yılında sektörümüzün %5 daha küçülebileceğini öngörüyoruz. En iyi ihtimalle bu senenin seviyesini koruyabiliriz” dedi.

Sektördeki daralma nedeniyle yeni kapanmalar ve istihdam kayıpları riski olduğunu da vurguladı. Kaya, “Önümüzdeki yıl beklenen %5 daralma, bir miktar istihdam kaybı ve kapanmayla sonuçlanabilir” dedi.

Kaya, sektörde son bir yılda 115 bin, son iki yılda ise 210 bin istihdam kaybedildiğini söyledi.

Ekonomi Politikaları Maliyetleri Artırdı

Kaya, sektörün ihracat kayıplarının nedenleri arasında 2022 başından bu yana uygulanan ekonomi politikalarının üretim maliyetlerini önemli ölçüde artırmasını gösterdi. “Buna karşın TL’nin değerlenmesi, kur üzerindeki baskı ve iç pazarın daralması sonucu sektörümüz ihracat pazarlarında artık sadece pahalı değil, çok pahalı hale geldi” dedi.

İki yıl önce Türkiye, Bangladeş, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerden %20 daha pahalıymış… Günümüzde bu fark %60’lara ulaştı. Alım grupları bu farkı tolere etmeyince kayıp yaşanıyor.

Alım gruplarının fiyat baskısı karşısında fiyatları aşağı çekmek zorunda kaldıklarını söyleyen Kaya, bunun sektörün karsız, hatta bazen zararına mal satmalarına neden olduğunu belirtti.

Avrupa pazarı, Türk hazırgiyim üreticilerinin temel pazarı olarak %60 civarı paya sahip.

Kaya, Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmelerin sektör ihracatına bavul ticareti ve kargo yoluyla yapılan ihracatta olumsuz yansıyacağını söyledi.

Asgari Ücret Talebi

Kaya, hükümetin ekonomi politikalarında enflasyon ve faize odaklandığını belirtti, ancak sektörün maliyet artışı, kur baskısı ve rekabet edememe sorunları gibi daha büyük sorunları olduğunu vurguladı.

Bu sorunların çözümü için finansman desteği, orta-uzun vadeli finansal destek, kurun enflasyon oranında artması ve asgari ücretin yeni dönem enflasyon hedefiyle belirlenmesi gibi talepleri olduğunu söyledi.

“Maliyetlerimizi ancak bu şekilde dengeleyebiliriz. Aksi durumda sektör olarak ne sermayemiz ne de kaynağımız kalmadı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.