enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2895
EURO
37,2407
ALTIN
2.987,92
BIST
8.954,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Harita değişiyor, iki ülkenin sınırları yeniden çiziliyor

Harita değişiyor, iki ülkenin sınırları yeniden çiziliyor
Advert
01.10.2024 18:15
1
A+
A-

İklim Değişikliği Sınırları Yeniden Şekillendiriyor

İklim değişikliği sadece doğayı değil, sınırları da etkiliyor. İsviçre ve İtalya’nın, Theodul Buzulu’nun hızla erimesi nedeniyle sınırlarını yeniden çizmeleri gerekiyor.

Matterhorn’un Altındaki Kayıp Buzul

Matterhorn Dağı’nın altındaki Theodul Buzulu, 1973-2010 yılları arasında kütlesinin dörtte birini kaybetti. Bu kayıp, buzulların altındaki kayaların açığa çıkmasına ve su yollarının değişmesine neden oldu. Bu, İsviçre ve İtalya’nın 100 metrelik sınırlarını yeniden düzenlemelerini gerektiriyor.

Sınır Ayarlamalarının Onayı

İsviçre hükümeti, sınır değişikliklerini onayladı, ancak İtalya henüz onay vermedi. Ancak, bu “küçük bir sınır düzeltmesi” olarak görülüyor ve yalnızca İsviçre’nin onayı yeterli olabilir. Resmi olarak yürürlüğe girmesi ve anlaşma yayınlanması için iki ülkenin de imzalaması gerekiyor.

Sınırın Değiştiği Bölge

Sınırın yeniden çizildiği bölge, Matterhorn kayak bölgesini ve İsviçre’nin Zermatt bölgesini kapsıyor. Yürüyüşçüler ve kayakçılar bu bölgede iki ülke arasında kolayca geçiş yapabiliyor. Anlaşma, Testa Grigia, Plateau Rosa ve Gobba di Rollin gibi dağ noktalarını çevreleyen sınırları yeniden düzenliyor.

Sınırların Sık Yeniden Çizilmesi

İsviçre’nin ulusal harita kurumu Swisstopo, ülkenin sınırlarını düzenli olarak gözden geçiriyor ve 7.000 sınır işaretinde küçük ayarlamalar yapıyor. Bu ayarlamalar, uzmanların ölçümlerini karşılaştırılarak yapılıyor.

Buzulların Hızlı Erimesi

İsviçre’deki buzulların erimesi hızla devam ediyor. 2021-2023 yılları arasında İsviçre buzullarının %10’u eridi ve doğu ve güney bölgeleri en çok etkilenenler oldu. Bilimler Akademisi, “İsviçre buzulları giderek daha hızlı eriyor. Son iki yıl içinde 1960-1990 yılları arasındaki kadar buz kaybettik” dedi.

2023, küresel ısınma nedeniyle dünyanın kaydedilen en sıcak yazıydı. Sıfır derece donma noktasını bulmak için 5.300 metre yüksekliğe tırmanıldı ve İtalya Alpleri’ndeki Dosde Buzulu da geçen yıl yedi metre geri çekildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.