Birleşmiş Milletler’in uyarıcı tahminleri, dünya çapında yaşlı nüfusla ilgili politikaların ve destek sistemlerinin yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor.
BM tahminlerine göre, dünya nüfusu 2030’da 8,5 milyara, 2050’de 9,7 milyara ve 2100’de 10,4 milyara ulaşacak. Şaşırtıcı bir şekilde, 2030 yılına kadar 65 yaş ve üstü kişilerin sayısının genç nüfusu geride bırakacağı ve 2050’de iki katına çıkarak 1,6 milyara ulaşması bekleniyor.
Asya ve Avrupa, dünya çapında en yaşlı nüfuslara ev sahipliği yapıyor. Japonya, nüfusunun %30’u 65 yaş üstüyle listenin başında yer alırken, İtalya (%23), Finlandiya, Portekiz ve Yunanistan (%22 civarı) onu takip ediyor. Ancak Güney Kore ve Hong Kong’un yaşlı nüfusunun Japonya’yı geçerek %40’a erişmesi bekleniyor.
Ancak nüfusun yaşlanması gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı ilerliyor. 2050 yılına kadar dünyadaki yaşlı nüfusun büyük çoğunluğunun bu ülkelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu ülkeler, yaşlı nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak altyapıdan yoksun ve harekete geçmeye çağrılıyorlar.
“Dünya Yaşlılar Günü” kapsamında, yaşlanan nüfusla ilgili politikaların güncellenmesi çağrısında bulunuluyor. Bu politikalar, sağlık, bakım ve sosyal hizmetler gibi ihtiyaçlara odaklanmalı ve yaşlıların haklarını korumalıdır.
BM, bakıma muhtaç yaşlılar için bakımı güçlendiren politikaların ve yaşlıların onuruna ve mahremiyetine saygı gösteren mevzuatların geliştirilmesini teşvik ediyor. Yaşlanan nüfusla daha iyi başa çıkmak için dünya, yaşlılara destek ve bakım sistemlerini güçlendirmek için birlikte çalışmalıdır.