enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2890
EURO
37,2177
ALTIN
2.989,60
BIST
8.965,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Sabahları yapılan bu hata kansere mi sebep oluyor?

Sabahları yapılan bu hata kansere mi sebep oluyor?
Advert
27.09.2024 11:22
2
A+
A-

Diş Hijyeniyle Baş ve Boyun Kanseri Riski Arasındaki İlişki

Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, baş ve boyun kanserine yakalanma riskini azaltabilir. Uzmanlar, ağızdaki belirli bakterilerin bu kanser türüne yol açabileceğini belirtiyor.

Amerikalı araştırmacılar, ağızda en yaygın görülen bakteri türlerinden birinin, baş ve boyun bölgesinde görülen skuamöz hücreli karsinom (bir cilt kanseri türü) riskini %50 artırdığını ortaya çıkardı.

Bulgular, iyi ağız hijyeninin önemini vurguluyor. Buna günde iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş hekimi kontrolleri dahildir.

“Sonuçlarımız, iyi ağız hijyeni alışkanlıkları sürdürmenin bir diğer nedenini ortaya koyuyor.” diyor çalışma yazarı Richard Hayes. “Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak sadece diş eti hastalıklarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda baş ve boyun kanserlerine karşı da koruma sağlayabilir.”

Baş ve boyun bölgesinde tümörlerin gelişebileceği 30’dan fazla bölge bulunur. Macmillan Cancer Support, baş ve boyun kanserlerinin %90’ının skuamöz hücrelerde başladığını belirtiyor. Skuamöz hücreler, ağız, burun, boğaz, tiroid ve boğazın iç yüzeyini kaplayan yassı, deri benzeri hücrelerdir.

Ağız kanserleri genellikle yaşlı yetişkinlerde teşhis edilirken, gençlerde de giderek artıyor. Doktorlar, normalde zararsız olan insan papilloma virüsünün (HPV) artışta rol oynayabileceğini düşünüyor.

Araştırmada, yaklaşık 160.000 Amerikalıdan beslenme, yaşam tarzı ve tıbbi geçmişleri hakkında bilgi toplandı. 15 yıllık takip süresinde, 236 katılımcıya baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomu teşhisi kondu. DNA’ları, kanser olmayan 458 katılımcının DNA’sı ile karşılaştırıldı.

JAMA Oncology dergisinde yayımlanan makaleye göre, araştırmacılar ağızda rutin olarak bulunan yüzlerce farklı bakteri türünden 13’ünün kanser riskini artırdığını veya azalttığını tespit etti. Bu gruptaki kişilerin hastalığa yakalanma olasılığı %30 daha fazlaydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.