Diş Hijyeniyle Baş ve Boyun Kanseri Riski Arasındaki İlişki
Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, baş ve boyun kanserine yakalanma riskini azaltabilir. Uzmanlar, ağızdaki belirli bakterilerin bu kanser türüne yol açabileceğini belirtiyor.
Amerikalı araştırmacılar, ağızda en yaygın görülen bakteri türlerinden birinin, baş ve boyun bölgesinde görülen skuamöz hücreli karsinom (bir cilt kanseri türü) riskini %50 artırdığını ortaya çıkardı.
Bulgular, iyi ağız hijyeninin önemini vurguluyor. Buna günde iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş hekimi kontrolleri dahildir.
“Sonuçlarımız, iyi ağız hijyeni alışkanlıkları sürdürmenin bir diğer nedenini ortaya koyuyor.” diyor çalışma yazarı Richard Hayes. “Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak sadece diş eti hastalıklarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda baş ve boyun kanserlerine karşı da koruma sağlayabilir.”
Baş ve boyun bölgesinde tümörlerin gelişebileceği 30’dan fazla bölge bulunur. Macmillan Cancer Support, baş ve boyun kanserlerinin %90’ının skuamöz hücrelerde başladığını belirtiyor. Skuamöz hücreler, ağız, burun, boğaz, tiroid ve boğazın iç yüzeyini kaplayan yassı, deri benzeri hücrelerdir.
Ağız kanserleri genellikle yaşlı yetişkinlerde teşhis edilirken, gençlerde de giderek artıyor. Doktorlar, normalde zararsız olan insan papilloma virüsünün (HPV) artışta rol oynayabileceğini düşünüyor.
Araştırmada, yaklaşık 160.000 Amerikalıdan beslenme, yaşam tarzı ve tıbbi geçmişleri hakkında bilgi toplandı. 15 yıllık takip süresinde, 236 katılımcıya baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomu teşhisi kondu. DNA’ları, kanser olmayan 458 katılımcının DNA’sı ile karşılaştırıldı.
JAMA Oncology dergisinde yayımlanan makaleye göre, araştırmacılar ağızda rutin olarak bulunan yüzlerce farklı bakteri türünden 13’ünün kanser riskini artırdığını veya azalttığını tespit etti. Bu gruptaki kişilerin hastalığa yakalanma olasılığı %30 daha fazlaydı.