enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2822
EURO
37,2128
ALTIN
2.980,73
BIST
9.052,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

En az 40 bin lira cezası var! Elden ödeme yapılması da yasak

En az 40 bin lira cezası var! Elden ödeme yapılması da yasak
Advert
24.09.2024 13:44
1
A+
A-

Kayıt Dışı Çalışma Türkiye’de Kadınları Daha Fazla Etkiliyor

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, Türkiye’de kadınlar, erkeklere kıyasla daha fazla kayıt dışı çalışıyor. Bu, sözleşmesiz, yasal korumasız veya sosyal güvencesiz çalışma olarak da bilinir.

Kayıt Dışı Çalıştıranlara Yüksek Cezalar

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı işçi çalıştırma ve yabancı işçilerin yoğun olduğu sektörler ile küçük işletmeleri uyarıyor. Bir işçinin 1 gün bile sigortasız çalıştırılması halinde en az 40 bin Türk Lirası para cezası uygulanıyor.

Elden Ödeme Yasağı

SGK, işçi ücretlerinin banka aracılığıyla ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Elden ödeme yapmak yasa dışıdır ve ceza uygulanmasına yol açar.

Yabancı İşçilere Çalışma İzni Zorunluluğu

Türkiye’de çalışan yabancılar, çalışma izni almaları gerekir. Çalışma izni olmadan yabancı işçi çalıştıran işverenlere her bir işçi için 56 bin Türk Lirası ceza kesilecek.

İnsan Kaynağı Tarafından Yazılmış Orijinal Metin

Kadınlar, Türkiye’de erkeklere kıyasla orantısız bir şekilde kayıt dışı çalışıyor. ILO verilerine göre, bu tür çalışma sözleşmesiz, yasal koruma veya sosyal güvenlikten yoksundur.

SGK, kayıt dışı işçi çalıştırma konusundaki uyarılarını yineliyor ve bir işçinin sigortasız çalıştırılması durumunda 40 bin liraya kadar para cezası uygulayacağını bildiriyor.

SGK, ayrıca 5 veya daha fazla işçi çalıştıran işletmelerin, ücretleri banka aracılığıyla ödemesi gerektiğini, elden ödemelerin yasak olduğunu ve ihlallerin cezalandırılacağını hatırlatıyor.

Türkiye’de çalışan yabancılar, çalışmadan önce Çalışma Bakanlığı’ndan çalışma izni almakla yükümlüdür. Çalışma izni olmadan yabancı işçi çalıştıran işverenler, her bir işçi için 56 bin lira ceza ödeyecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.