enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2890
EURO
37,2177
ALTIN
2.989,60
BIST
8.965,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Göğüs ağrısı yaşayanlar dikkat! Ciddi sonuçları olabilir…

Göğüs ağrısı yaşayanlar dikkat! Ciddi sonuçları olabilir…
Advert
23.09.2024 17:42
3
A+
A-

Göğüs Ağrısı: Nedenleri ve Ne Zaman Endişelenmelisiniz

Göğüs ağrısı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen yaygın bir şikayettir. Bazı durumlarda basit bir rahatsızlıktan kaynaklanırken, diğerlerinde ciddi bir tıbbi sorunun habercisi olabilir. Göğüs ağrısının nedenini belirlemek, uygun tedaviyi almak için hayati önem taşır.

Göğüs Ağrısı Nedir?

Göğüs ağrısı, göğüs bölgesinde hissedilen herhangi bir rahatsızlık veya ağrıyı tanımlayan bir terimdir. Ağrı, kollar, boyun, sırt veya çeneye de yayılabilir. Şiddeti keskin bir sızıdan donuk bir sızıya kadar değişebilir. Bazı kişiler ağrıyı baskı veya yanma hissi olarak tanımlayabilir. Ağrı birkaç dakika sürebilir veya saatlerce devam edebilir.

Göğüs Ağrısının Nedenleri

Göğüs ağrısı, vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan çeşitli durumlarla bağlantılı olabilir:

Kalp Krizi (Miyokard İnfarktüsü)

Kalp krizi, kalbe giden kan akışının engellenmesi sonucu oluşur ve kalp kasında hasara yol açar. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve mide bulantısı gibi belirtilere neden olur. Ağrı genellikle kollar, omuzlar, boyun veya çeneye yayılır. Kalp krizi şüphesi varsa, derhal tıbbi yardım almak çok önemlidir, çünkü zamanında müdahale hayat kurtarıcı olabilir.

Pulmoner Emboli

Pulmoner emboli, bir kan pıhtısının akciğerdeki bir arteri tıkaması durumudur. Bu, akciğerlere oksijen akışını azaltır ve ani, keskin bir göğüs ağrısına neden olur. Nefes darlığı, hızlı nefes alma ve kanlı öksürük gibi diğer belirtiler de görülebilir. Pulmoner emboli, acil tıbbi müdahale gerektiren yaşamı tehdit eden bir durumdur.

Reflü (GERD)

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), mide asidinin yemek borusuna geri akarak yemek borusunu tahriş etmesine neden olan bir rahatsızlıktır. GERD ile ilişkili göğüs ağrısı genellikle yemeklerden sonra hissedilen bir yanma hissidir. Ağrı, kalp kaynaklı göğüs ağrısıyla karıştırılabilir, ancak genellikle sindirim sorunlarıyla bağlantılıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

Her göğüs ağrısı acil müdahale gerektirmez, ancak aşağıdaki belirtiler olduğunda tıbbi yardım almak önemlidir:

  • Göğüs ağrısına nefes darlığı, baş dönmesi veya bayılma eşlik ediyorsa
  • Göğsünüzde baskı, sıkışma veya ağır bir ağırlık hissi varsa
  • Ağrı kollarınıza, boynunuza, sırtınıza veya çenenize yayılıyorsa
  • Terleme, mide bulantısı veya kusma ile birlikteyse
  • Dinlenme ile geçmeyen ve birkaç dakikadan uzun süren ağrı varsa

Bu belirtiler, acil müdahale gerektiren kalp krizi veya pulmoner emboli işaretleri olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.