DOLAR
34,0242
EURO
38,0228
ALTIN
2.827,57
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Konutta talep artarken kredi faizleri ne durumda?

Konutta talep artarken kredi faizleri ne durumda?
Advert
18.09.2024 13:41
1
A+
A-

Türkiye’de Konut Piyasasında Canlanma

Konut talebinde artış gözlemlenirken, vatandaşlar hâlâ yüksek kredi faizleriyle mücadele ediyor. Merkez Bankası’nın faizleri düşürebileceğine dair beklentiler artarken, konut kredilerinin de bu durumdan faydalanması bekleniyor. Ancak mevcut faiz oranları, ev satın almak isteyenlerin yüksek geri ödemeler yapmasına yol açıyor.

Faiz İndiriminin Etkisi

Merkez Bankası’nın 2025’in ilk çeyreğinde faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler, konut satışlarını olumlu yönde etkiliyor. Yatırımcılar, mevduat faizlerinin düşebileceğini ve konut fiyatlarının artış hızının yavaşlayabileceğini öngörüyor.

Yatırımcılar Konuta Yöneliyor

Konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşlaması, alıcılara fırsat olarak görülüyor. Mevduat faizlerinin düşmesi beklentisiyle vatandaşlar yatırımlarını konut piyasasına yönlendiriyor. Uzmanlar, konut piyasasının alım fırsatı döneminde olduğu ve fiyatların tekrar yükseleceğini belirtiyor.

Kredi Faizleri Hâlâ Yüksek

Konut fiyatları reel olarak düşüş gösterse de vatandaşlar için hâlâ erişilmesi zor durumda. Kira fiyatları da yüksek seyrediyor. Mevcut kredi faizleriyle 1 milyon TL kredi çeken bir vatandaş, yaklaşık 3,5 milyon TL ödeme yapmak zorunda kalıyor.

Kredi Faiz Oranları

Bankaların konut kredisi faiz oranları yüzde 3’ten başlayıp yüzde 6,99’a kadar çıkıyor. En uygun oran Ziraat Bankası’nda yüzde 2,79’dan başlıyor.

İkinci Ev Alımlarında Kısıtlama

İkinci evini alacaklar için konut kredisi kullanımı yüzde 22,5 ile sınırlandırılıyor. Bu da alınacak evin değerinin sadece yüzde 22,5’ine kadar kredi alınabileceği anlamına geliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.