Parkinson Hastalığı ve Hava Kirliliği
Son araştırmalar, uzun süreli hava kirliliğine maruz kalmanın ileriki yaşlarda Parkinson hastalığı riskini artırabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, hava kirliliği ile hareket kontrolünü sağlayan beyin hücrelerinin bozulmasıyla bağlantılı olan Parkinson hastalığı arasındaki ilişkiyi araştırıyorlar.
Parkinson hastalığının hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülüyor. İnce partikül madde (PM2.5), kirliliğin potansiyel bir nedeni olarak belirtiliyor. PM2.5, kan-beyin bariyerini geçerek iltihaplanma ve oksidatif strese neden olabilir ve beyindeki bağışıklık hücrelerini harekete geçirebilir. Bu faktörler, Parkinson hastalığının gelişmesine katkıda bulunabilir.
ABD’deki Barrow Nöroloji Enstitüsü ve Mayo Clinic araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, yaklaşık 5.200 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya 350 Parkinson hastası da dahil edildi ve 1998’den 2019’a kadar kirliliğe maruz kalma seviyeleri takip edildi.
Araştırmacılar, teşhislerinden önceki 10 yıl içinde daha yüksek PM2.5 ve nitrojen dioksit (araçlar, enerji santralleri ve diğer yakıt emisyonlarından kaynaklanan) maruziyetine sahip olan kişilerin Parkinson olma olasılığının daha yüksek olduğunu buldular.
Çalışma ayrıca, en yüksek hava kirliliği seviyesine sahip mahallelerde yaşayanların, en düşük seviyedeki bölgelere kıyasla Parkinson hastalığına yakalanma olasılığının %23 daha fazla olduğunu ortaya koydu.