DOLAR
34,0242
EURO
38,0228
ALTIN
2.827,57
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Kulağınızdaki gizemli çukur: Hiç fark etmediniz mi?

Kulağınızdaki gizemli çukur: Hiç fark etmediniz mi?
Advert
17.09.2024 15:33
3
A+
A-

Kulağın Gizli Sırrı: Kulak Önü Çukurları

Kulak önündeki küçük çukurlar, pek çok insanın hayat boyu taşıdığı ilginç bir özelliktir. Bu oyuklar, tıbbi adıyla preauriküler sinüsler, kulağın gelişimi sırasında meydana gelen nadir bir anomali sonucu oluşur.

Nedenleri

Bu çukurların tam olarak neden oluştuğu bilinmiyor. Bununla birlikte, bilim insanları, kulağın gelişimi sırasında kıkırdak dokusunun tamamen kaynaşmaması nedeniyle ortaya çıktıklarına inanıyor. Genetik faktörlerin de bu durumun oluşumunda etkili olduğu düşünülüyor.

Yaygınlığı

Kulak önü çukurları, her 1000 canlı doğumda ortalama 5-10 bebekte görülür. Ancak bu oran, farklı coğrafyalarda ve etnik gruplarda değişebilir. Bazı bölgelerde bu oran %10’a kadar çıkabilir. Çukurlar tek bir kulakta veya her iki kulakta da görülebilir.

Sağlık Riskleri

Çoğu durumda kulak önü çukurları zararsızdır. Ancak bazı durumlarda komplikasyonlara neden olabilirler. En sık görülen komplikasyon, çukur içinde oluşan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar kızarıklık, şişlik, ağrı ve akıntı gibi belirtilere neden olabilir. Tedavi edilmezse apse oluşabilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Teşhis ve Tedavi

Kulak önü çukurları genellikle bebeklerin doğum sırasında veya ilk muayenelerinde fark edilir. Teşhis, çukurun görünümü ve hastanın öyküsü değerlendirilerek konulur.

Çoğu durumda tedavi gerekmez. Ancak tekrarlayan enfeksiyonlar veya apse oluşumu durumunda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi işlemde, çukur ve bağlı olduğu kanal tamamen temizlenir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.