DOLAR
34,0735
EURO
37,9679
ALTIN
2.800,13
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Göz renginiz sandığınızdan daha büyük bir anlam taşıyabilir

Göz renginiz sandığınızdan daha büyük bir anlam taşıyabilir
Advert
16.09.2024 11:03
2
A+
A-

Göz Rengi ve Sağlık

Göz rengi, aslında gözlerdeki pigmentlerin yoğunluğuna ve dağılımına bağlı olarak oluşur. Alman Oftalmoloji Derneği’nin yaptığı çalışmaya göre, gözlerdeki pigment oranındaki farklılıklar bazı sağlık durumlarının habercisi olabilir. Örneğin, açık renkli gözlerin (mavi, yeşil gibi) bazı göz hastalıklarına daha yatkın olabileceği, koyu renkli gözlerin ise başka hastalıklarla ilişkili olabileceği belirtiliyor.

Alman Oftalmoloji Derneği’nden yapılan bir çalışmanın sonucu duyan herkesi şaşırtıyor. Göz renklerindeki farklık bazı hastalıkları gün yüzüne çıkarabiliyor. Yapılan açıklamaya göre gözlerdeki pigment oranının bazı ipuçlarının takibini sağladığı belirtiliyor.

Bir araştırmaya göre, göz rengini belirleyen melanin oranı göz hastalıklarında önemli rol oynuyor. Açık renkli gözlerde ışığa duyarlılık ve tümör riski ile retina kireçlenmesi riski fazla. Koyu renkli gözlerde ise katarakt ve kornea nakli reddi oranı daha yüksek.

Alman Oftalmoloji Derneği (DOG) uzmanları ile Köln Üniversitesi Hastanesi Oftalmoloji Merkezi Direktöre Claus Cursiefen, gözdeki melaninin her zaman kahverengimsi bir rengi olduğunu belirtti ve “Yeşil ile mavi gözlerde bu pigment azdır ya da yoktur” dedi.

Göz Renklerinin Nedenleri

Göz renklerindeki farklılıklar, genetik faktörler ve melanin pigmentinin dağılımıyla ilgilidir. Göz rengi, birçok farklı genin etkileşimi sonucu oluşur. Özellikle OCA2 ve HERC2 genleri, melanin üretimini ve dağılımını etkileyerek göz rengini belirler. Bu genlerdeki varyasyonlar, göz rengindeki farklılıkları açıklar.

Melanin, gözün irisinde bulunan pigmenttir. Melanin, gözün iris tabakasında bulunur ve iki ana türü vardır: eumelanin (kahverengi ve siyah tonları) ve pheomelanin (kırmızı ve sarı tonları). Melanin miktarı ve türü, göz rengini etkiler. Örneğin, fazla melanin içeren gözler kahverengi görünürken, daha az melanin içeren gözler mavi veya yeşil olabilir.

Melanin miktarı ne kadar fazlaysa göz rengi o kadar koyu olur. Melanin az olduğunda ise göz rengi daha açık olur. Kahverengi gözler, yüksek melanin seviyesine sahipken, mavi gözler düşük melanin seviyesine sahiptir.

Genetik mutasyonlar, göz renginde çeşitlilik yaratabilir. Örneğin, heterokromi durumunda, bir kişinin iki gözü farklı renklerde olabilir ya da bir göz içinde farklı renkler görülebilir. Bu durumlar genetik mutasyonlardan veya doğuştan gelen anormalliklerden kaynaklanabilir.

Kişilik ve Göz Rengi

Göz rengi, kişilikle ilgili ipuçlarını ortaya çıkarabilir:

Açık Kahverengi: Eğlenceyi seven, ilgili ve uyumlu kişiler.

Ela: Maceracı, pozitif ve uyumlu kişiler.

Mavi-Gri: Güçlü, zeki ve nazik kişiler.

Mavi: Dengeli, içsel gücü yüksek ve kendini ifade etmekte zorlanan kişiler.

Yeşil: Gizemli, zeki ve meraklı kişiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.