enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4886
EURO
36,4872
ALTIN
2.946,48
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

‘Türkiye, iş cinayetleriyle anılan bir ülke oldu’

‘Türkiye, iş cinayetleriyle anılan bir ülke oldu’
Advert
15.09.2024 14:51
9
A+
A-

TBMM’ye verilen Araştırma Önergesi, Türkiye’nin iş cinayetleriyle anılan bir ülke olduğunu ortaya koydu. Dr. Şevkin, iş cinayetlerinin esas sorumlularının yargılanmadığını, devletin gerekli denetimleri yapmadığını ve şirketlerin gerekli önlemleri almadığını vurguladı.

Dr. Şevkin, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporlarının, iş güvenliğinde sınıfta kalan Türkiye’de bilimsel ölçütlerden hareketle bir kamusal işçi sağlığı ve güvenliği sisteminin halen uygulanmadığını gösterdiğini belirtti. 2023’te 1932, 2024’ün ilk 8 ayında en az 1201 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, İliç maden ocağı katliamında 9 emekçinin aylarca sonra çıkarılabildiğini hatırlattı. İş cinayetlerinin sona ermesi için meclis araştırması yapılması çağrısında bulundu.

Dr. Şevkin, iş cinayetlerinde önlem almayan şirketler ve yetkililer yerine daha çok mühendislerin veya işçilerin yargılandığı bir sürecin yaşandığını vurguladı.

Şirvan’daki maden göçüğü olayını örnek vererek yaşamını yitiren iki maden mühendisinin asli kusurlu olarak suçlandığını belirtti. “Ölü insanlara bile şirketlerin veya devletin almadığı önlemlerin suçu yükleniyor” dedi.

İliç Maden Faciası’nda da mühendislerin asli, yönetim kurulu ve genel müdürünün temsilen görevlendirilen işveren vekilinin tali kusurlu belirlendiğini vurguladı. Maden işletmesini denetlemekle görevli bakanlıkların raporda yer almadığını kaydetti.

Şirketlerin önlem almadığı durumlarda işlemleri yapmanın bakanlıkların sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, en az 2050 madencinin ölmesinin bakanlığın etkin önlem almadığını gösterdiğini belirtti.

İliç faciasının tekil bir sorun olmadığını ancak AKP iktidarı tarafından yaratılan bir sistem sorunu olduğunu söyledi. Madenleri denetlemeyen bakanlıklar ve önlem almayan şirketleri kazaların asıl sorumlusu olarak gördüğünü ifade etti.

AKP iktidarı döneminde insanların çalışırken ölmesine adeta izin verildiğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.