DOLAR
34,0735
EURO
37,9679
ALTIN
2.800,13
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Doğrulanmış ilan düzenlemesi hayata geçti: Neler değişecek?

Doğrulanmış ilan düzenlemesi hayata geçti: Neler değişecek?
Advert
15.09.2024 10:00
3
A+
A-

Doğrulanmış İlan Nedir, Amacı Ne?

Vatandaşlar, e-Devlet’te kendi gayrimenkullerini seçerek emlakçılarını yetkilendirecek. Emlakçılar, bu yetkiyle emlak portallarına ilan girebilecek ve bu ilanlar “doğrulanmış ilan” olarak yayınlanacak. Bu yeni uygulama, emlak ilanlarının verilme sürecini resmi hale getirecek. Amacı, tüketici mağduriyetini önlemek, sahte ilanlarla vatandaşların karşı karşıya kalabileceği fiyat manipülasyonlarını engellemek ve yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermesini engelleyerek kayıt dışı emlakçılıkla mücadele etmek.

Bir Taşınmaza Kaç Emlakçı Yetkilendirilebilir?

Aynı taşınmaza birden fazla emlak işletmesi yetkilendirilebilir. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilanlar varsa, diğer ilanın fiyat bilgilerine kısa yollar veya bağlantılar yer alacak.

Kiralık Taşınmaz İlanları da Doğrulanacak mı?

Evet, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için doğrulanma zorunlu olacak. Ancak, günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı oluşturulmamış konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu tarzı ve tapusu bulunmayan taşınmazlar bu uygulamaya dahil olmayacak. Tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar platformlarda yer alabilecek ancak bu taşınmazların ilanlarında tapu kaydı olmadığına dair bir işaretleme yapılacak ve ilanda da belirtilecek.

Vatandaşlar, Yetkilendirmeden Emlak İlanı Yayınlayabilir mi?

Evet, vatandaşlar kendileri ve birinci derece akrabaları (eş, anne, baba, çocuk) adına doğrulanmış ilanlar yayınlayabilir.

Yetkilendirme İptal Edilebilir mi?

e-Devlet’te yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetki iptal edilebilir. Ancak, yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayından kalkmayacaktır.

Yetkilendirilmiş Emlakçının Yetki Süresi

Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi en az 3 ay olacak ve bu süre taşınmaz sahibi tarafından aynı ekrandan uzatılabilir.

Doğrulanmış İlan Otomotiv Sektöründe de Uygulanacak mı?

Düzenleme ilk etapta emlak ilanları için uygulanacak. Ancak, ilerleyen dönemlerde otomotiv sektöründe de doğrulanmış ilan düzenlemesine geçilmesi planlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.