Vatandaşlar, e-Devlet’te kendi gayrimenkullerini seçerek emlakçılarını yetkilendirecek. Emlakçılar, bu yetkiyle emlak portallarına ilan girebilecek ve bu ilanlar “doğrulanmış ilan” olarak yayınlanacak. Bu yeni uygulama, emlak ilanlarının verilme sürecini resmi hale getirecek. Amacı, tüketici mağduriyetini önlemek, sahte ilanlarla vatandaşların karşı karşıya kalabileceği fiyat manipülasyonlarını engellemek ve yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermesini engelleyerek kayıt dışı emlakçılıkla mücadele etmek.
Aynı taşınmaza birden fazla emlak işletmesi yetkilendirilebilir. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilanlar varsa, diğer ilanın fiyat bilgilerine kısa yollar veya bağlantılar yer alacak.
Evet, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için doğrulanma zorunlu olacak. Ancak, günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı oluşturulmamış konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu tarzı ve tapusu bulunmayan taşınmazlar bu uygulamaya dahil olmayacak. Tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar platformlarda yer alabilecek ancak bu taşınmazların ilanlarında tapu kaydı olmadığına dair bir işaretleme yapılacak ve ilanda da belirtilecek.
Evet, vatandaşlar kendileri ve birinci derece akrabaları (eş, anne, baba, çocuk) adına doğrulanmış ilanlar yayınlayabilir.
e-Devlet’te yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetki iptal edilebilir. Ancak, yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayından kalkmayacaktır.
Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi en az 3 ay olacak ve bu süre taşınmaz sahibi tarafından aynı ekrandan uzatılabilir.
Düzenleme ilk etapta emlak ilanları için uygulanacak. Ancak, ilerleyen dönemlerde otomotiv sektöründe de doğrulanmış ilan düzenlemesine geçilmesi planlanıyor.