DOLAR
34,0588
EURO
37,9416
ALTIN
2.801,30
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

225 yıl önce bulunan antik taşta ne yazıyor? Rosetta Taşı’nın şifresi çözülüyor!

225 yıl önce bulunan antik taşta ne yazıyor? Rosetta Taşı’nın şifresi çözülüyor!
Advert
14.09.2024 12:05
3
A+
A-

Rosetta Taşı ve Antik Mısır Hiyerogliflerinin Çözülmesi

Mısır’ı işgal eden Fransız ordusunun, Rosetta kasabasında bulduğu Rosetta Taşı, eski Mısır hiyerogliflerinin deşifre edilmesinde kilit bir rol oynar. Taşın üzerinde hiyeroglif, demotik ve antik Yunanca olmak üzere üç farklı yazı bulunmaktadır.

Rosetta Taşı, 24 yıl gibi kısa bir sürede çözüldü ve ardından İngiltere’ye götürüldü. Günümüzde Britanya Müzesi’nde sergilenen taş, Mısır hükümeti tarafından iade edilmesini talep ediliyor.

Napolyon Ordusu Tarafından Keşfedildi

Rosetta Taşı, 1799’da Napolyon’un ordusu tarafından keşfedildi. Üzerindeki hiyeroglif, demotik ve antik Yunanca yazıtları, Fransız bilgin Jean-François Champollion tarafından incelendi ve Mısır’ın kadim yazı sisteminin çözülmesine olanak sağladı.

Taşın, MÖ 196 yılında yazıldığı tahmin ediliyor. Napolyon’un yenilgisinden sonra, 1802’de Britanya Müzesi’ne getirildi.

760 Kg Ağırlığında

Yaklaşık 760 kg ağırlığında olan Rosetta Taşı, siyah bazalttan yapılmıştır. Antik Yunanca, demotik ve hiyeroglif yazıları içerir.

İlk olarak İngiliz fizikçi Thomas Young, hiyerogliflerdeki Kral Ptolemy’nin adını tespit etti. Ardından Champollion, hiyerogliflerin sesli harfleri temsil ettiğini keşfederek yazı sistemini büyük ölçüde çözdü.

Üç Eski Metin Yazıyor

Rosetta Taşı, iki Mısır ve bir Yunan olmak üzere üç eski metnin bir araya getirilmesidir. Yunanca metin, Mısır’daki Ptolemaik Hanedan’a aittir. Dematik ve hiyeroglif metinler ise Mısırlıların kullandığı yazılardır.

Taştaki yazılar, V. Ptolemaios Epiphanes’in taç giyme törenini kutlamak için, rahipler tarafından yazılmıştır. Mısır’ın hem Yunan hem de yerel yöneticilerine hitap etmeyi amaçlıyordu.

Rahip Konseyi Tarafından Yazıldı

Rosetta Taşı’ndaki yazıt, Memphis’teki bir rahip konseyi tarafından yazılmıştır. MÖ 196 yılında, V. Ptolemaios Epiphanes’in tahta çıkışının dokuzuncu yıldönümünde yazılmıştır.

Taş, kralın başarılarını ve reformlarını kaydeder. Ptolemaios’un tapınaklara yaptığı bağışları, vergi indirimlerini ve iç isyanları bastırmasını anlatır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.