DOLAR
34,0588
EURO
37,9416
ALTIN
2.801,30
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Hastanelerde ölümlerin bir numaralı nedeni sepsis

Hastanelerde ölümlerin bir numaralı nedeni sepsis
Advert
12.09.2024 16:38
4
A+
A-

Sepsis: Erken Tanı Hayati Önem Taşıyor

Sepsis, vücudun enfeksiyona verdiği aşırı bağışıklık tepkisinin neden olduğu, organ yetmezliklerine ve ölüme yol açabilen bir hastalıktır.

Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, sepsisin çoğu zaman basit bir enfeksiyonla karıştırıldığını, ancak birçok organın iflasına kadar gidebilecek ciddi bir hastalık olduğunu vurguladı.

Sepsis vakalarının çoğunluğu toplum kaynaklı olsa da hastanelerde görülen vakalarda ölüm oranları ve tedavi masrafları daha yüksek.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

Sepsisle mücadelede en kritik nokta, erken teşhis ve uygun tedavi. Prof. Dr. Utku, sepsiste hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı. Ancak, sepsisin karmaşık yapısı tedaviyi zorlaştırıyor.

Antibiyotik Direnci Tehlikeli

Sepsis tedavisini zorlaştıran en büyük sorunlardan biri antibiyotik direncidir. Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri verilerine göre, antibiyotik direnci nedeniyle her 15 dakikada bir kişi hayatını kaybediyor. 2050 yılına kadar yılda 10 milyon kişinin antibiyotik direnci nedeniyle ölmesi bekleniyor. Prof. Dr. Utku, antibiyotik direncinin özellikle yaşlılar ve kronik hastalar için ölümcül olabileceğini vurguladı.

Yoğun Bakımdan Sonra Hayat Kalitesi Düşüyor

Sepsis tedavi edilse bile hastalar tamamen iyileşmeyebiliyor. Sepsisi atlatanların %50’si fiziksel, psikolojik ve bilişsel sorunlar yaşıyor. Post-sepsis sendromu olarak bilinen bu durum, uzun süreli bakıma ihtiyaç duyulabilmesine yol açabilir.

Sepsis Tedavisi Maliyetli

Sepsis, sağlık sistemleri için de önemli bir mali yük oluşturuyor. Sepsis hastalarının tedavi maliyetleri 1.101 ila 91.951 Euro arasında değişebiliyor.

Önleme ve Erken Tanı

Sepsisi önlemede hijyen, temiz suya erişim, aşılama ve erken tanı çok önemli. Birleşmiş Milletler, ülkeleri sepsisle mücadele için ulusal eylem planları geliştirmeye çağırıyor. Özellikle acil servislerde ve ambulanslarda erken tanı programları yaygınlaştırılmalı. Prof. Dr. Utku, sepsisle mücadelede ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.