DOLAR
34,0735
EURO
37,9679
ALTIN
2.800,13
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

7 bin lira sınırı! Uymayana ceza

7 bin lira sınırı! Uymayana ceza
Advert
12.09.2024 14:28
4
A+
A-

7 Bin TL ve Üzeri Alışverişlere Yeni Düzenleme

Haziran Maliye Bakanlığı, 7 bin TL ve üzeri alışverişler için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 459) değişiklik yapılmasını içeren bir tebliğ taslağı kamuoyunun görüşüne sundu.

Bu düzenleme yürürlüğe girdiğinde, son tüketiciler de belge düzenleme zorunluluğu kapsamına alınacak. Yani, 7 bin TL’yi aşan ödeme ve tahsilatlarda banka, PTT veya finansal aracı kuruluşların kullanılması zorunlu olacak. Bu hamle, yüksek tutarlı işlemlerin daha güvenli ve kayıtlı bir şekilde yapılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Örneğin, kamu kurumunda memur olarak çalışan biri, evinde kullanmak üzere beyaz eşya ticareti yapan bir firmadan 20 bin TL tutarında bir buzdolabı satın aldığında, yeni düzenleme kapsamında bu ödeme banka veya finansal aracı kurumlar aracılığıyla yapılması gerekecek. Çünkü tutar, 7 bin lirayı aştığı için nakit ödeme yerine dijital veya resmi ödeme kanallarının kullanılması gerekecek. Bu düzenleme, büyük tutarlı alışverişlerin kayıt altına alınmasını ve daha güvenli bir ödeme süreci sağlamayı amaçlıyor.

Uymamanın Cezası

Düzenlemeye göre, 7 bin TL’yi aşan her türlü alışverişte ödemelerini finansal kuruluşlar aracılığıyla yapmayanlara, yani ödemeyi elden gerçekleştirenlere usulsüzlük cezası verilecek. Bu ceza, son tüketiciler de dahil olmak üzere, her bir tespit edilen işlem için ödeme tutarının yüzde 10’u oranında olacak ve kesilecek ceza tutarı 5 bin TL’den az olmayacak. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, mevcut düzenlemede yalnızca her iki tarafın da vergi mükellefi olduğu 7 bin TL ve üzeri işlemlerin banka veya kredi kartı ile yapılması gerektiğini, ancak yeni tebliğin yürürlüğe girmesiyle bu zorunluluğun mükellef olmayanları da kapsayacağını belirtti.

Babuşcu, paylaşımında şunları kaydetti:

“Bu taslak düzenleme tebliğ haline gelirse; Artık her kim olursa olsun 7.000,00 TL ve üzeri ödemelerini banka ya da kredi kartı ile ödeme yapmak zorunda kalacak. Örnekten görüleceği üzere Kamu Kurumunda memur olarak çalışan Bay A evine aldığı 20.000 TL’lik buzdolabının ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda.Kamu Kurumunda akademisyen olarak çalışan Bay B evindeki kütüphanesi için aldığı 10.000 TL’lik kitabın ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda kalacak. Bu taslaktan önce, alışverişte iki tarafta vergi mükellefi olursa 7000 TL’nin üzerindeki alışverişler banka veya kredi kartıyla olması gerekiyordu. Bu taslak yayınlanır, tebliğ haline gelirse mükellef olmayanlar da 7000 TL’nin üzerinde alışverişte banka veya kredi kartı kullanacak, aksi halde onlara da özel usulsüzlük cezası kesilecek.”

Muhasebecilerin Açıklaması

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, yeni düzenlemenin ödeme ve tahsilat işlemlerinin finansal kurumlar aracılığıyla yapılmasının kayıtlı ekonomiye büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Kartaloğlu, bu düzenleme sayesinde ekonomik faaliyetlerin vergi idareleri tarafından daha kolay takip edileceğini ve böylece vergi tabanının genişleyeceğini belirtti.

Düzenlemenin belge düzenleme zorunluluğu getirdiğine dikkat çeken Kartaloğlu, vatandaşların 7 bin lirayı aşan ödemeleri banka ve finansal aracı kuruluşlar aracılığıyla yaptıklarını ispat etmek zorunda kalacaklarını söyledi. Ancak, mükellef olmayanlar arasındaki ödemeler bu zorunluluk kapsamına alınmayacak. Belge düzenleme zorunluluğuna uymayan taraflara ise ödeme veya tahsilat tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesileceği ifade edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.