Alman Otomotiv Endüstrisinin Karşılaştığı Zorluklar
Son yıllarda Çin ve ABD’den gelen teknolojiler, Avrupa otomotiv endüstrisinin gidişatını değiştirmekte. Artan enflasyon, enerji maliyetleri, ekonomik durgunluk ve aşırı sağın yükselişiyle Alman otomobil üreticileri rekabetle karşı karşıya. Elektrikli araçlara geçiş, AB düzenlemeleri ve ham madde temini nedeniyle zorlu olmaya devam ederken sektör, artan maliyetlerle boğuşuyor.
Volkswagen, maliyetleri azaltmak için 87 yıllık tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikaların kapatılmasını değerlendiriyor. Alman tedarikçileri ve diğer otomobil üreticileri işten çıkarmalar yaparken, 1994’teki iş güvencesi anlaşması nedeniyle Volkswagen, işgücünü azaltamıyor.
VW CEO’su Oliver Blume, 2026’ya kadar personel giderlerini beşte bir oranında azaltmayı planlıyor. Ancak tasarruf hedeflerine ulaşılmadığından, Blume fabrikaları kapatmayı değerlendirdiğini açıkladı.
Yönetim, yeniden yapılanmanın şirketin rekabet gücünü artırmak için gerekli olduğunu belirtirken, işçi sendikaları fabrikaların kapatılmasına karşı çıkıyor. Aşağı Saksonya eyaleti de fabrikaların kapatılmasını istemiyor.
Volkswagen, Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi ve Almanya’nın ekonomik gücüne katkıda bulunuyor. Zorlu emisyon hedefleri ve AB’nin 2035’ten itibaren içten yanmalı motorlara yasak getirmesi, otomobil üreticilerini elektrikli araçlara odaklanmaya zorluyor.
Alman siyasiler, AB’yi otomobil üreticilerine engel çıkarmakla suçluyor. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Volkswagen’in Alman sanayii için büyük öneme sahip olduğunu belirtiyor.
Alman otomotiv sektörü toplam katma değerin %5’ini ve istihdamın %3’ünü oluşturuyor. Son yıllarda, elektrikli otomobiller için 200 milyar Euro’dan fazla yatırım yapıldı.
Volkswagen’deki kriz, Alman hükümetinin elektrikli araç sübvansiyonunu sonlandırmasına ve potansiyel yeni vergi indirimlerine yol açtı.
Avrupa Komisyonu da Volkswagen’in tasarruf planlarından endişe duyuyor. Komisyon üyesi Thierry Breton, otomobil üreticilerinin müşterileri elektromobilite konusunda ikna edemediğine inanıyor.
Almanya’da aşırı sağın seçimlerde elde ettiği başarı, otomotiv sektörü üzerinde olası etkileri nedeniyle endişe yaratıyor.
Volkswagen, içten yanmalı motorlu modellerin fiyatlarını önemli ölçüde artırdı.
Uzman Görüşü
Otomobil uzmanı Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöffer, Volkswagen’in krizini yasal yapıya bağlıyor. Skoda gibi markaların başarılı olduğunu vurgulayarak, Volkswagen’in stratejisini gözden geçirmesi gerektiğini belirtiyor.
Dudenhöffer, Almanya’nın elektrikli araçlara geçişte geride kalmadığını ancak teşviklerin durdurulmasının sorunun bir parçası olduğunu söylüyor. Avrupa otomotiv sektörünün Çin karşısında zayıflayacağını ve otomobil üreticilerinin Çin’e kayacağını öngörüyor.
Avrupa üreticilerinin rekabet edebilmek için Çin ile işbirliği yapması gerektiğini ancak ek gümrük vergilerinin durdurulması gerektiğini vurguluyor. Türkiye’ye yatırım olasılığı konusunda, AB’ye istikrarlı bir ihracat varsa Volkswagen’in yatırım yapabileceğini belirtiyor.