DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Doğurganlık krizinin olası nedeni: Milyonlarca kişi risk altında

Doğurganlık krizinin olası nedeni: Milyonlarca kişi risk altında
Advert
05.09.2024 16:16
0
A+
A-

Başlık: Hava ve Gürültü Kirliliği Kısırlığa Yol Açabilir

Giriş:
Danimarkalı bilim insanları, ülkedeki 30-45 yaş aralığındaki 500.000’den fazla erkek ve 400.000’den fazla kadın üzerinde bir araştırma yaptılar. Araştırmacılar, hava ve gürültü kirliliğine maruz kalmanın üreme sağlıkları üzerindeki etkilerini incelediler.

Hava Kirliliği:
Araştırmacılar, hava kirliliğinin kısırlık riskiyle ilişkili olabileceğini buldular. Erkeklerin metreküp başına 2,9 mikrogram PM2.5’a maruz kalmalarıyla kısırlık riskinin %25 arttığını gözlemlediler. PM2.5, araç trafiği ve fosil yakıtların yakılmasıyla oluşan çok küçük partikülleri ifade etmektedir.

Gürültü Kirliliği:
Araştırmacılar ayrıca gürültü kirliliğinin de kısırlıkla bağlantılı olabileceğini buldular. Gürültü kirliliği, trafik gibi kaynaklardan gelen aşırı ses seviyelerini ifade eder. Araştırmacılar, genç kadınlarda gürültü kirliliğinin kısırlık riski üzerinde bir etkisi olmadığını, ancak 37-45 yaş aralığındaki erkeklerde kısırlık riskini hafifçe artırdığını belirttiler.

Sonuç:
Bu araştırma, hava ve gürültü kirliliğinin kısırlık riskiyle bağlantılı olabileceğine işaret etmektedir. Erkeklerin PM2.5’a maruz kalması kısırlık riskini artırabilirken, gürültü kirliliği özellikle yaşlı erkeklerde kısırlık riskini artırabilir. Bu bulgular, kısırlık riskini azaltmak için hava ve gürültü kirliliğini azaltmanın önemini vurgulamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.