DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Türkiye gıda enflasyonunda en kötü durumdaki ülke

Türkiye gıda enflasyonunda en kötü durumdaki ülke
Advert
03.09.2024 14:08
2
A+
A-

Başlık: Türkiye Gıda Enflasyonunda OECD Ülkeleri Arasında En Kötü Durumda

Giriş:

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabından TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine değindi ve Türkiye’nin gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olduğunu açıkladı.

Gıda Enflasyonu OECD Karşılaştırması:

Gökce, Türkiye’de gıda enflasyonunun %44.88 olarak açıklandığını belirtti. AB ülkelerinde gıda enflasyonunun ortalama %1.6, Türkiye hariç OECD ülkelerinde ise ortalama %1.9 olduğu bilgisini paylaştı. OECD ülkeleri arasında Türkiye’den sonra en yüksek gıda enflasyonunun %7.7 ile Meksika’da görüldüğüne dikkat çekti.

Gıda Endeksi Artışı:

Gökce, Türkiye’de 2017 Ocak ayında 339 olan gıda endeksinin 2024 Ağustos ayında yaklaşık 10 kat artış göstererek 3 bin 374’e çıktığını vurguladı. Aynı dönemde dünyada gıda endeksinin 98’den sadece 120’ye ulaştığını belirtti.

Küresel Karşılaştırmalar:

Gökce, tüm dünyada Türkiye’nin gıda enflasyonunun en yüksek olduğu 4. ülke olduğunu açıkladı. Filistin’de gıda enflasyonunun %30.8, savaş halindeki Rusya’da 9.8, Ukrayna’da ise -0.1 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Asya ve Afrika Karşılaştırmaları:

Asya ülkeleri arasında Türkiye’nin gıda enflasyonu bakımından en kötü durumda olduğunu ifade eden Gökce, Pakistan’da gıda enflasyonunun %2.4, komşu Azerbaycan’da -0.6 ve Gürcistan’da -0.2 olarak kaydedildiğini belirtti. Türkiye’deki gıda enflasyonunun 45 Afrika ülkesinin 43’ünden daha yüksek olduğunu vurguladı. Türkiye’ye en yakın gıda enflasyonunun %41.9 ile Malavi’de görüldüğünü ifade etti.

Kuzey ve Güney Amerika Karşılaştırmaları:

Türkiye’nin, Kuzey ve Güney Amerika’da Arjantin hariç bütün ülkeleri geride bıraktığını açıklayan Gökce, iç sıkıntılar ve ambargo altındaki Venezuela’da gıda enflasyonunun %41.4, Kolombiya’da 5.2 ve Brezilya’da 4.1 olduğunu belirtti.

Sonuç:

Gökce, kamu yönetiminde yapılan hataların bedelini 85 milyon insanın ödediğini ve Türkiye’de her 5 çocuktan birinin yeterli beslenemediğini vurguladı. Yönetimde katılımcılık, şeffaflık, hukuka saygı, liyakat, akıl ve bilim olduğunda sorunların çözüleceğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.