DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Kalp hastalıkları tarihe karışabilir

Kalp hastalıkları tarihe karışabilir
Advert
03.09.2024 19:12
1
A+
A-

Kan Testleri Kalp Hastalığı Riskini 30 Yıl Önceden Tahmin Ediyor

Giriş
Basit bir kan testi, gelecekte kalp hastası olup olmayacağınızı tahmin edebilir. Yeni bir araştırma, enfeksiyon seviyesini gösteren bir protein sayesinde 30 yıl önceden kalp hastalığı riskini ortaya koyuyor.

Proteinin Rolü
New England Journal of Medicine’de yayınlanan araştırmaya göre, rutin kan testlerinde ölçülen C-Reaktif Protein (CRP) adlı protein, bir kişinin potansiyel bir kalp hastası olup olmayacağını tahmin edebiliyor. CRP, enfeksiyon seviyesini gösteren bir proteindir.

Kolesterolün Yetersizliği
Doktorlar, kalp rahatsızlıklarını uzun süredir kolesterol seviyelerine bakarak teşhis ediyorlar. Ancak güncel veriler, yalnızca kolesterole odaklanmanın sinsi risk faktörlerini gözden kaçırabileceğini gösteriyor. Kalp hastalığı riski taşıyan hastaları belirlemek için başka biyolojik belirteçlere de bakmak gerekiyor.

Araştırmanın Bulguları
Brigham and Women’s Hastanesi’nden Paul Ridker ve ekibi, kötü kolesterolün yanı sıra kan yağlarını ve enfeksiyon belirteci CRP’yi inceledi. Kolesterol, lipoprotein ve CRP seviyeleri yüksek olan kadınlarda kalp krizi, inme ve koroner kalp hastalığı riski daha yüksekti.

Uzun Vadeli Riskler
30 yıllık takip süresince, CRP seviyeleri yüksek olan kadınlarda kalp hastalığı riski %70 arttı. Üç belirteç (kolesterol, lipoprotein, CRP) birlikte değerlendirildiğinde ise risk daha da arttı.

Menopoz ve Lipoprotein
Doktor Rachel Bond, kan lipoprotein seviyelerinin menopoz sonrası kadınlarda yükselebileceğine dikkat çekiyor. Bu yağın seviyesinin yükselmesi, ömür boyu yüksek kalabiliyor. Bu nedenle, özellikle menopoz sonrası kadınların lipoprotein seviyelerini kontrol ettirmeleri çok önemli.

Öneriler
Doktorlar, tehlikeler kapıyı çalmadan, yani 30’lu ve 40’lı yaşlarda bu üç aşamalı kan testini yaptırmayı öneriyorlar. Bu testler, kalp hastalığı riskini erken tespit ederek önleyici tedbirler alınmasını sağlayabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.