DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

İmalat sanayisinde ağustosta daralma devam etti

İmalat sanayisinde ağustosta daralma devam etti
Advert
02.09.2024 10:25
0
A+
A-

İmalat Sektöründe Daralma Devam Ediyor

Giriş:
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Ağustos ayında 47,8’e yükselerek imalat sektöründeki daralmanın sınırlı da olsa sürdüğünü gösterdi.

Talepteki Zayıflık Sürekli:
Yılın üçüncü çeyreğinin yarısı geride kalırken, talepteki zayıflık devam ediyor. Yeni siparişler Temmuz ayına göre biraz iyileşmiş olsa da yüksek hızda azalmaya devam ediyor.

Üretim, İstihdam ve Satın Alma İşlemlerinde Gerileme:
Taleple uyumlu olarak, üretim, istihdam ve satın alma faaliyetleri de geriledi. Girdi stoklarında bir yılın en büyük düşüşü yaşanırken, girdi maliyetleri keskin bir şekilde artmaya devam etti. Üreticiler, nihai ürün fiyatlarını bir önceki aya göre daha hızlı artırdı.

İSO İmalat PMI Verileri:
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Temmuz’daki 47,2 seviyesinden 47,9’a yükseldi ancak üst üste dördüncü ayda da 50’lik büyüme-daralma eşiğinin altında kaldı.

Yeni Siparişlerde Daralma 14. Ayda da Devam:
Zorlu piyasa koşulları nedeniyle yeni siparişlerdeki daralma Ağustos ayında da sürdü. Yeni siparişler alt indeksi 44,3’ten 46,7’ye yükselirken, daralma 14. ayına girdi. Yeni ihracat siparişleri alt indeksi ise Haziran 2023’ten bu yana ilk kez büyüme kaydetti.

Üretim, İstihdam ve Satın Alma Faaliyetlerinde Azalma:
Üreticiler, devam eden zayıf talep koşullarına paralel olarak üretim, istihdam ve satın almaları azalttı. İstihdam alt endeksi Ağustos’ta 48,2’den 48,6’ya yükselse de istihdamdaki azalma sürdü.

Girdi Maliyetlerinde Artış Sürekli:
Girdi maliyetleri, Temmuz ayına kıyasla daha düşük olsa da belirgin bir hızda artmaya devam etti. TL’deki zayıflık, hammadde ve lojistik maliyetleriyle birlikte girdi fiyatlarının artmasında başlıca faktörler olarak gösterildi.

Sonuç:
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, bazı ihracat bağlantılı olumlu belirtilere rağmen, Türk üreticilerinin Ağustos ayında yeni siparişlerde artış sağlamakta zorlandığını belirtti. Genel talep tablosundaki durgunluk, üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinin daha da azalmasına yol açarken, şirketler stok tutma konusunda isteksiz davrandı. Harker, ihracattaki iyileşmenin önümüzdeki aylarda güçlenerek sektörün toparlanmasına yardımcı olmasını umuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.