DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilikte yeni sistem kapıda…

Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilikte yeni sistem kapıda…
Advert
02.09.2024 18:16
2
A+
A-

Emeklilik Sistemi Değişiyor

Uzun yıllar prim ödemelerine rağmen emeklilikte geçim sıkıntısı çekenler için çözüm bulamayan AKP, emeklilik sisteminde değişikliğe hazırlanıyor. Grup Başkanı Abdullah Güler, Avrupa’da emeklilik yaşının 70’e kadar çıkabileceğini belirterek, emeklilik yaşının yükseltilmesi imkanı olabileceği mesajını verdi.

Daha Adil Bir Emeklilik Sistemi

AKP Grup Başkanı Güler, “Hem prim miktarını ve yaşını hem de ödenen süreyi esas alan, daha adil, dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi inşa etmemiz gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Emeklilik Yaşı Yükselebilir

Güler, Avrupa’daki emeklilik yaşlarının yüksekliğine dikkat çekerek, Türkiye’de emeklilik yaşının da yükseltilebileceğinin sinyalini verdi. Gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının genellikle 65-70 aralığında olduğunu vurguladı.

Sürdürülebilir Bir Emeklilik Sistemi

Güler, “Dünya ortalamasına baktığımızda 3-4 çalışana karşılık bir emekli vardır. Ancak ülkemizde 2 çalışana 1 emekli düşüyor. Bu nedenle daha sürdürülebilir bir emeklilik sistemi kurmalıyız.” diye konuştu.

En Düşük Emekli Maaşı

Güler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteğiyle en düşük emekli maaşının 12.500 TL’ye yükseltildiğini belirtti. Bu desteğin olmaksızın emekli maaşlarının daha düşük olacağını vurguladı.

Dünya Örnekleri

Güler, “Dünyadaki gelişmiş ülkelerin uygulamalarını incelemeli ve kendi ülkemizde benzer bir emeklilik sistemi kurmalıyız.” dedi. Mevcut sistemin iyileştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü, ancak henüz yasal bir düzenleme bulunmadığını ifade etti.

Diğer Ülkelerde Emeklilik Yaşı

Metin ayrıca, diğer ülkelerde emeklilik yaşlarıyla ilgili bir bölüme yer veriyor. Almanya ve İtalya’da kadınların 66, erkeklerin 67, Rusya’da kadınların 60, erkeklerin 65 yaşında emekli olduğu belirtiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.