DOLAR
34,0588
EURO
37,9416
ALTIN
2.801,30
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Dünyanın en ünlü şehrine kıyısı var ama, 74 yıldır kimse gitmiyor… Adanın en ünlü sakini Mary Mallon’du!

Dünyanın en ünlü şehrine kıyısı var ama, 74 yıldır kimse gitmiyor… Adanın en ünlü sakini Mary Mallon’du!
Advert
02.09.2024 17:26
3
A+
A-

North Brother Adası: New York’un İssız Hapishanesi

North Brother Adası, Bronx ve Rikers Adası arasında yer alıyor. Bir zamanlar şehrin en büyük hapishanesine ev sahipliği yapmış olsa da şimdi tamamen ıssız durumda. Araştırmacılar ve gazeteciler dışında adaya giriş yasak. Ancak maceraperestler bu yasağı aşıyor.

Macera Junkies’in Deneyimi

2016’da Adventure Junkies kanalı adaya gizlice girip deneyimlerini paylaştı:

“North Brother Adası muhteşem bir macera sunuyor. Binalar çoğunlukla çok harap, ancak adayı dolaşmak harika.”

İssızlığın Cazibesi

Adanın ıssız yapısı, onu büyülü bir yer haline getiriyor. Yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı terk edilmiş binalar, zamanın durduğunu hissettiriyor. Ağaçlar, geçmişin unutulan hikayelerinin sessiz tanıkları gibi duruyor.

Adanın Geçmişi

Adada insan yerleşimi 1869’da inşa edilen bir deniz feneriyle başlamış. 1880’lerde Riverside Hastanesi, çiçek hastalığını izole etmek için adaya taşınmış. Sonraki yıllarda adada tifo ve tüberküloz hastalarına da bakılmaya başlanmış.

Tifo Mary’nin Hikayesi

Adanın en ünlü sakinlerinden biri “Tifo Mary” olarak bilinen Mary Mallon’dı. Tifo mikrobu taşıyıcısı olan Mallon, 20 yıldan fazla adada yaşamış. Tifo hastalığını bilmeden yayarak birçok kişinin ölümüne neden olmuş.

Savaş Sonrası Kullanımı

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ada, savaş gazilerine ve ailelerine barınak olarak hizmet vermiş. Daha sonra yine terk edilmiş ve 1950’lerde genç uyuşturucu bağımlıları için bir tedavi merkezi olmuş.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.