DOLAR
33,9849
EURO
37,8698
ALTIN
2.822,88
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Çalışma saatleri düşürülecek mi? Mesai saatlerinin düşürülmesini bekleyenlere kötü haber…

Çalışma saatleri düşürülecek mi? Mesai saatlerinin düşürülmesini bekleyenlere kötü haber…
Advert
02.09.2024 23:48
1
A+
A-

Türkiye’de Çalışma Saatleri

Avrupa’da en yüksek çalışma saatlerine sahip ülkelerden biri olan Türkiye’de son zamanlarda mesai saatlerinin kısaltılması gündemde. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkedeki haftalık ortalama çalışma süresi 44,2 saat.

Çalışma Saatleri Kısaltılacak mı?

“Çalışma saatleri kısalıyor mu?” sorusuna yanıt veren AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kamu ve özel sektördeki haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesine yönelik bir çalışma olmadığını belirtti. Güler şunları söyledi:

“Böylesi bir çalışma mevcut değil. Gündemimizde haftalık çalışma saatleri ya da günleriyle ilgili bir düzenleme yok. Ancak pandemiyle birlikte bazı sektörlerde ve meslek gruplarında daha kısa süreli ve esnek çalışma modelleri öneriliyor. Bu kapsamda, uzaktan çalışma gibi bazı öneriler ve teklifler var. Mevcut çalışma düzenimizde haftalık çalışma günleri ya da saatleri konusunda herhangi bir düşürme planı yok.”

Haftalık Çalışma Saati Ne Kadar?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesine göre, Türkiye’de haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Bu süre, eşit olarak dağıtılmalı, ancak günlük çalışma süresi 11 saati geçemez. Örneğin bir işyeri, haftalık çalışma süresini 40 saat olarak belirleyebilir, ancak 46 saat olarak belirleyemez.

Çalışan Mola Süresi Ne Kadar?

Günlük çalışma süresi 4 saat veya daha azsa en az 15 dakika, 4 ila 7,5 saat arasındaysa en az yarım saat, 7,5 saatten fazlaysa en az 1 saat ara dinlenme verilir. Bu süre, çalışma süresinin ortalarında verilmeli ve işçi bu süre zarfında çalıştırılamaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.