DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Botaş ve Shell’den LNG anlaşması

Botaş ve Shell’den LNG anlaşması
Advert
02.09.2024 14:54
3
A+
A-

Türkiye, Shell ile 10 Yıllık LNG Alımı Anlaşması İmzaladı

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrol Boru Hatları ve Petrol İşletmesi Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) Shell ile 2027’den itibaren 10 yıllık bir süre için yılda yaklaşık 4 milyar metreküp (bcm) sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Shell’in anlaşma kapsamında yılda 40 adet LNG kargosu teslim edeceği belirtildi. Bayraktar, anlaşmanın Türkiye’deki terminallerin yanı sıra Avrupa terminallerine de boşaltım yapma seçenekleri bulunduğuna dikkat çekti.

“Bu anlaşma, iki şirket arasında sadece bir alım-satım işleminin ötesinde bir öneme sahip. Dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi seçenekleri sayesinde bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından farklılık ve değer taşıyor” dedi.

Türkiye’nin geçen yıl yaklaşık 50 bcm doğalgaz tükettiğine işaret eden Bayraktar, mevcut altyapı sayesinde yılda 70-80 bcm gaz arzı sağlayabileceğini belirtti. “İhtiyacımızın üzerindeki doğalgazı güçlü altyapımız ve Avrupa’ya uzanan boru hatlarımızla ihraç etme imkanımız var. Türkiye artık kendi gazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendiren, güçlü altyapısıyla ihracat yapabilen, Avrupa’nın ve bölgesinin arz güvenliğine katkı sağlayan bir doğalgaz merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.”

Türkiye Geçen Yıl Doğalgazını Neredeyse Tamamen İthal Etti

Sakarya gaz sahasının üretime başlamasına rağmen Türkiye, geçen yıl tükettiği 50,5 bcm doğalgazın neredeyse tamamını ithal etti. Bu ithalat boru hatları ve LNG tankerleriyle gerçekleştirildi. Türkiye geçen yıl tükettiği 50,5 milyar m3 (bcm) doğalgazın 14,3 bcm’ini, yani yüzde 28,3’ünü LNG olarak ithal etti.

LNG ile sağlanan gaz arzı, ülkenin kendi tüketimi dışında, Avrupa ülkeleri için bir gaz arz merkezi olmayı hedefleyen Türkiye için hayati öneme sahip bir altyapı haline geldi. Türkiye son yıllarda boru hattı anlaşmalarını uzatırken LNG kontratlarını da daha uzun vadeli hale getirmeye başladı.

BOTAŞ, mayıs ayında ExxonMobil ile 10 yıl süreli bir LNG alım anlaşması yaptı. Anlaşma kapsamında BOTAŞ, ExxonMobil’den yılda 2,5 milyon tona kadar, yani yaklaşık 3,5 bcm doğalgaza karşılık gelen LNG satın alacak.

Beş gazlaştırma tesisine sahip olan Türkiye, günde yaklaşık 0,16 bcm LNG gazlaştırma kapasitesine sahip. Bu, ihtiyaç duyulması halinde ulusal tüketimin büyük bölümünün boru gazı yerine sıvılaştırılmış gaz ile karşılanabileceği anlamına geliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.