DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Bilimsel araştırma: Depresyon, Alzheimer hastalığının erken bir belirtisi olabilir

Bilimsel araştırma: Depresyon, Alzheimer hastalığının erken bir belirtisi olabilir
Advert
02.09.2024 18:06
2
A+
A-

Catherine Munro, Boston’daki Brigham and Women’s Hastanesi’nde bir nöropsikolog ve “Bulgularımız, depresif semptomların klinik öncesi Alzheimer’ın erken bir özelliği olduğunu destekliyor” dedi.

Çalışmaya dahil olmayan nörolog Dr. Marc Gordon şöyle açıklıyor: “Depresyon Alzheimer’a neden olmaz, ancak Alzheimer’ın beyindeki bu bölgeyi etkileyen patolojisi hastalığın nispeten erken bir aşamasında depresif semptomlara yol açıyor.”

Depresyon ile Alzheimer arasındaki kesin bağlantılar henüz netleşmedi, ancak Munro ve ekibi yeni araştırmalarında Harvard Yaşlanan Beyin Çalışması’na kayıtlı 154 kişinin depresif semptom oranlarını takip etti.

Katılımcılar zihinsel olarak sağlıklıydı. 2010-2022 yılları arasında toplanan veriler, her hastanın beyniyle ilgili iki ila üç yılda bir ortalama dokuz yıl boyunca çekilen PET taramalarının sonuçlarını içeriyordu.

PET taramaları, Alzheimer’ın bilinen bir belirtisi olan beyin dokularında amiloid protein plaklarının birikimini araştırdı.

DEPRESYON VE AMİLİD BİRİKİMİ ARASINDAKİ BAĞLANTI

Munro’nun ekibi, çalışmaya katıldıklarında “hafif depresif semptomlar gösteren veya hiç göstermeyen kişilerde artan depresif semptomların, duygusal kontrolle ilgili beyin bölgelerinde erken amiloid birikimiyle bağlantılı olduğu” bildirdi.

Depresyon ile amiloid birikimi arasındaki bu bağlantının, hafıza veya düşünme sorunları geliştirip geliştirmediklerine bakılmaksızın ortaya çıktığını belirtiyorlar.

Uzmanlara göre, insanlar her zaman Alzheimer’a bağlı zihinsel zorluklar nedeniyle depresyona girmezler; depresyonları Alzheimer ile ilişkili amiloid birikimi ile bağlantılı olabilir.

Munro’nun ekibine göre bu bilgiler, risk altındaki kişilerde depresyonun bilişsel zorluklardan önce ortaya çıkan Alzheimer’ın olası bir işareti olabileceğini gösteriyor.

ABD’li araştırmacılar, depresif semptomların bir gün Alzheimer teşhisinin bir parçası olabileceği konusunda hemfikir.

Bulgularında, “psikiyatri kliniklerine başvuran ve Alzheimer taraması yapılan yaşlı yetişkinlerde bilişsel değişikliklere ek olarak yeni ve artan duygusal semptomların izlenmesinin önemini vurguluyorlar.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.