DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Almanya’da aşırı sağ depremi

Almanya’da aşırı sağ depremi
Advert
02.09.2024 01:15
2
A+
A-

Almanya’da Siyasette Sarsıntı: Aşırı Sağ Seçimlerde Zafer Kazandı

Doğu Almanya’nın iki eyaletinde düzenlenen eyalet parlamento seçimlerinde aşırı sağcı AfD partisi büyük bir zafere imza attı.

Thüringen: Aşırı Sağın İlk Zaferi

Thüringen eyaletinde AfD, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez “aşırı sağcı” bir parti olarak sandıklardan birinci çıktı. Başbakan Scholz’un gelecek yılki seçimlerde SPD’nin baş adayı olma ihtimali de tehlikeye girdi. Hükümet ortağı Liberal Parti, “Üçlü koalisyon, bu sonuçlarla artık meşruiyetini yitirmiştir” yorumunu yaptı.

AfD’nin Zafer Yüzdesi

AfD, oyların %32,9’unu aldı ve 88 sandalyeli Federal Meclis’e 32 milletvekili soktu. Bu sonuç, 2019 seçimlerine göre %11’lik bir artış anlamına geliyor. CDU, 23 milletvekiliyle ikinci parti olurken, Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) 15 sandalye elde etti.

SPD’nin Çöküşü

Başbakan Scholz’un partisi SPD, büyük bir çöküş yaşadı ve yalnızca 6 milletvekilliği alabildi. Sol Parti ise 12 milletvekilliği kazandı. Eyalette birinci parti olan AfD’nin lideri Björn Höcke ile şu anda hiçbir parti koalisyon kurmaya yanaşmıyor.

Azınlık Hükümetine Dış Destek

Yeşiller, AfD dışında kurulacak bir azınlık hükümetine destek verebileceğini açıkladı. Höcke, SPD dışındaki diğer partilerle koalisyon hükümeti kurmak için gerekli çoğunluğu elde etti. Ancak diğer demokratik partilerin bu olasılığa pek sıcak bakmadığı biliniyor.

Saksonya’da da Benzer Sonuç

Saksonya eyaletinde de AfD yükselişini sürdürdü. CDU, oyların %31,8’ini alarak birinci olurken, AfD ikinci oldu ve oyların %30,8’ini aldı. Bu, AfD’nin bir önceki seçimlere göre %3,3 puanlık bir artış elde ettiği anlamına geliyor.

CDU-AfD İşbirliği İhtimali

Saksonya’da olası bir üçlü koalisyon olan CDU-SPD-Yeşiller iktidara gelemiyor. Bu nedenle Sahra Wagenknecht Birliği ya da Sol Parti’nin bu partilere destek vermesi gerekiyor. Ancak AfD, CDU ile hükümeti kurabilir. Ancak CDU, AfD ile ortaklık istemediğini duyurdu.

Başbakan Scholz’un Geleceği Belirsiz

Bu sonuçlar, özellikle iktidar ortağı SPD ve lideri Başbakan Olaf Scholz’u sarstı. SPD içerisinden Scholz’un 2025’te yeniden SPD’nin baş adayı olarak seçime girmesine ilişkin net açıklamalar yapılamaz oldu. SPD’nin iki eyalette tekli rakamlara kadar düşmesi, 2025 seçimlerinde iktidar umutlarını da zayıflatıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.