DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Fındıkta ‘kahverengi kokarca’ kâbusu sürüyor

Fındıkta ‘kahverengi kokarca’ kâbusu sürüyor
Advert
28.08.2024 15:37
4
A+
A-

Kahverengi Kokarca Fındık Üretimine Darbe Vurdu

Karadeniz bölgesinde fındık üretimine hakim olan “kahverengi kokarca” adlı zararlı böcek, bu yıl da çiftçilere zarar verdi. Fındık bahçelerine dadanan böcek, bitkilere zarar vererek üretimi ciddi şekilde olumsuz etkiledi.

Çiftçiler Zarar Görüyor, Yetkililere Çağrı Yapıyor

Fındık üreticileri, ürünlerinin zarar gördüğünü belirterek yetkililerden yardım istiyor. Birçok kişi ve kurum, sorunun çözümü için harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaparak, kahverengi kokarcaya karşı üreticilerin haksız fiyat uygulamalarına maruz kalmaması için ilgili bakanlıklarla çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

İYİ Parti’den İlaçlama İsteği

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Enver Yılmaz, fındığa zarar veren kahverengi kokarcaya karşı Ordu’nun tamamında açık alanlarda ve kapalı mekanlarda tek bir günde ilaçlama yapılması çağrısında bulundu. Yılmaz, böceğin fındıkta “pandemi” oluşturduğunu belirterek, acil önlem alınmaması halinde gelecek yıl tüm bölgeyi etkileyebileceğini söyledi.

Fındık Üreticisi Eylem Yaptı: “Fındık Öldü”

Ordu’nun Fatsa ilçesinde fındık üreticisi Onur Güngör, kahverengi kokarcanın neden olduğu zararlara dikkat çekmek için Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yaptı. “Fındık öldü” yazılı temsili bir tabutla sosyal medyada canlı yayın yapan Güngör, yetkililerin soruna kayıtsız kaldığını savundu. Zararı nedeniyle bahçesinden fındık toplayamadığını ve 50 bin lira zarar ettiğini belirtti.

Bakanlık Açıklaması: Mücadele Sürecek

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelenin gelecek sezon da devam edeceğini duyurdu. Bakanlık, popülasyonun yoğun olduğu alanlarda ilaçlama yapılacağını ve samuray arılarının doğaya salınacağını bildirdi. Ayrıca, üreticilerin haksız fiyatlara maruz kalmaması için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.