DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Bilimsel araştırma: Bir yıl uzun yaşamak için bunu yapın

Bilimsel araştırma: Bir yıl uzun yaşamak için bunu yapın
Advert
28.08.2024 11:20
2
A+
A-

Egzersiz Yaşam Süresini Artırabilir

Düzenli egzersiz, kalp hastalığı, felç, diyabet ve kanser gibi ciddi hastalık riskini azaltmada uzun zamandır önemli bir rol üstleniyor. Son araştırmalar ise günde sadece 10 dakika yürümenin 60 yaş üstü kişilerin yaşam sürelerine yaklaşık bir yıl ekleyebileceğini ortaya koydu.

Araştırma, erkeklerin egzersizden daha fazla yararlandığını da gösterdi. Düzenli yürüyüş, kadınların yaşam sürelerine 11 ay eklerken erkeklerde bu süre 16 aya ulaşıyor.

Araştırma ayrıca yürüyüşün süresinin ve yoğunluğunun artırılmasıyla ekstra ömür kazanılabileceğini belirtiyor. Günde 30 dakika yürümek kadınların yaşam sürelerine 16 ay, erkeklerin yaşam sürelerine ise 2,5 yıl ekliyor.

Cinsiyet Farkının Nedeni Bilinmiyor

Leicester Üniversitesi’ndeki araştırma, çoğunluğu 60’lı yaşlarda olan 40.000’den fazla kadın ve 30.000’den fazla erkeğin verilerini inceledi. Katılımcıların egzersize başlamadan önce formda olmaları gerekmiyordu ve çalışma, faydaların daha önce hareketsiz olan kişilerde de görüldüğünü ortaya koydu.

Araştırmada görev alan fizyologlardan Tom Yates, “Cinsiyet farkının nedenini tam olarak bilmiyoruz ve bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var” dedi. “Bu çalışmanın önemi, egzersizin faydalarıyla ilgili daha net bir görüş elde etmemizde ve bunu daha önce görmemiş olmamızda yatıyor. Çalışma, özellikle şu anda orta düzeyde aktif olan kişilerin egzersiz miktarını artırarak fayda sağlayabileceğini gösteriyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.