DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Merkez Bankası açıkladı: Gıda enflasyonu neden yüksek?

Merkez Bankası açıkladı: Gıda enflasyonu neden yüksek?
Advert
27.08.2024 10:50
4
A+
A-

İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu

Türkiye Merkez Bankası’nın blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yayımlanan bir analiz, iklim değişikliğinin Türkiye’de gıda enflasyonu üzerindeki etkilerini inceledi.

Analize göre, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan sıcaklık artışları, kuraklık dönemleri, şiddetli fırtınalar ve seller gibi aşırı hava olayları, tarımsal üretimi ve gıda fiyatlarını olumsuz etkiliyor.

Türkiye, Akdeniz kuşağında yer alan ve dünyanın önde gelen meyve ve sebze üreticilerinden biri olduğu için iklim değişikliğinden özellikle gıda fiyatları üzerinden etkileniyor. Son yıllarda yaşanan sıcaklık artışları ve azalan yağışlar, meyve ve sebze üretiminde azalmaya ve üretim maliyetlerinde artışa yol açtı.

Bu durum meyve ve sebze fiyatlarını yukarı yönlü baskılıyor. Ayrıca iklim değişikliği nedeniyle mevsimlerdeki kaymalar, meyve ve sebze arzını etkileyerek fiyat dalgalanmalarına neden oluyor.

Analiz, iklim değişikliğinin sürdürülebilirlik, gıda güvenliği ve fiyat istikrarı için önemli bir tehdit haline geldiğini vurguluyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için iklim değişikliği ve gıda fiyatları arasındaki ilişkiyi ele almak büyük önem taşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.