DOLAR
33,9849
EURO
37,8698
ALTIN
2.822,88
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Kahve severler dikkat: Zincir kahvecilerde bekleyen tehlike

Kahve severler dikkat: Zincir kahvecilerde bekleyen tehlike
Advert
27.08.2024 16:45
2
A+
A-

Polonyalı araştırmalar, kahve alımına dikkat çekiyor

Popüler kahve zincirlerinden alınan kahvelerdeki kafein oranları, günlük güvenli sınırların kolayca aşılabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, günde sadece üç veya dört kahve içenlerin bile kafein için önerilen 400 mg sınırını aştığını öne sürüyor.

Americano’da yüksek kafein

200’den fazla kahveden alınan örneklerin analizi, Americano’nun en fazla kafein içeren tür olduğunu ortaya koydu. Ortalama bir Americano, 140 mg kafein içeriyor. Ev yapımı kahveler ise en düşük kafein oranına sahipti: Kişi başına bir çay kaşığı çekilmiş kahveyle yapılan ev yapımı kahve, sadece 23 mg kafein içeriyordu.

Dışarıdaki kahveler daha fazla kafein içeriyor

Araştırma, zincir kahveciler, fast food şubeleri ve diğer noktalardan alınan kahvelerdeki kafein içeriğinde önemli farklılıklar olduğunu belirledi. Bazı kahvelerde sadece 12,8 mg kafein bulunurken, bazılarında 300 mg’dan fazla kafein vardı.

Günlük sınır kolayca aşılabiliyor

Araştırmacılar, ortalama iki veya üç Americano’nun bile günlük kafein sınırını aşabileceğini keşfettiler. Dışarıdan alınan kahvelerin evde yapılanlara göre daha büyük porsiyonlarda servis edilmesi de kafein alımını artırıyor.

Kafeinin etkileri

Kafein, aşırı tüketildiğinde uykusuzluk, mide bulantısı, kalp atış hızının artması ve baş ağrısına neden olabilir. Dünyanın en çok tüketilen uyarıcısı olan kafein, birçok insanın güne başlamak ve uyanık kalmak için kullandığı bir maddedir.

Araştırma, Nutrients dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.