DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Danıştay nedir?

Danıştay nedir?
Advert
26.08.2024 14:35
2
A+
A-

Danıştay: Türkiye’nin En Yüksek İdari Yargı Organı

Danıştay, Türkiye’nin en üst düzey idari yargı kurumudur. Devlet kurumları ve idarelerin kararlarının yasalara uygunluğunu denetler. Ayrıca idari yargıda ilk derece mahkemesi olarak görev yapar. Danıştay, kamu görevlilerinin hakları, ayrıcalıkları ve sorumlulukları konusunda nihai kararı veren kurumdur.

Tarihçe ve Kuruluş

Danıştay, 1868’de “Şura-yı Devlet” adıyla kuruldu. Osmanlı Devleti’nde idari yargı işlevini yerine getirmek amacıyla kuruldu. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1924 Anayasası ile Danıştay, bugünkü adıyla yeniden düzenlendi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin idari yargı sistemine dahil edildi. Danıştay’ın kurulması, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesinin yerleşmesi için önemli bir adımdı.

Görevler

Danıştay çok yönlü görevler üstlenir. İdari davalar ve vergi davalarına ilişkin temyiz başvurularına karar verir. Bazı idari işlemler ve düzenlemeler hakkında ilk derece mahkemesi olarak kararlar alır. Ayrıca, kanun tasarıları ve yönetmeliklerin hazırlanmasında danışma organı olarak görev yapar. Danıştay’ın bir diğer önemli görevi, kamu görevlilerinin atama, görevden alma ve disiplin cezalarına ilişkin itirazları karara bağlamaktır.

Yapı

Danıştay, bir başkan, başsavcı, daire başkanları ve üyelerden oluşur. Danıştay Genel Kurulu, daireler ve idari dairelerin ortak karar alma organıdır. İdari davalar daireleri ve vergi davaları daireleri olmak üzere iki ana daire türü vardır. Her daire, kendi alanına giren davalar hakkında kararlar verir. Ayrıca, idari davalar genel kurulu ve vergi davaları genel kurulu olmak üzere iki genel kurul vardır. Bu genel kurullar, daireler arasındaki anlaşmazlıkları çözer ve genel içtihatların oluşmasını sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.