enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4929
EURO
36,4337
ALTIN
2.955,58
BIST
9.274,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Batı Nil virüsü belirtileri nelerdir? Batı Nil virüsü nasıl bulaşır?

Batı Nil virüsü belirtileri nelerdir? Batı Nil virüsü nasıl bulaşır?
Advert
25.08.2024 19:57
4
A+
A-

Türkiye’de Batı Nil Virüsü Görüldü

Batı Nil Virüsü, Türkiye’de de görüldü ve genellikle hafif semptomlara neden oluyor. Nadir durumlarda, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Belirtiler:

Virüsün kuluçka süresi 2-14 gün arasında değişiyor. Enfekte olan çoğu kişi (%70-80) herhangi bir belirti göstermiyor.

Belirtileri olanlarda ise ateş, ishal, kusma, eklem ve baş ağrıları, vücut ağrıları veya cilt döküntüleri görülebiliyor. Bu belirtiler genellikle birkaç hafta veya ayda geçiyor.

Nadir Durumlarda Oluşan Ciddi Belirtiler:

Enfekte olanların %1’inden azında ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin ve omurilik zarı iltihabı) gibi ciddi nörolojik rahatsızlıklar gelişebilir. Bunlar baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, koma, titremeler, nöbetler veya felç gibi semptomlara yol açabilir. İyileşme haftalar veya aylar sürebilir ve bazı nörolojik hasarlar kalıcı olabilir. Nörolojik komplikasyon yaşayan hastaların %10’u hayatını kaybediyor.

Kanser, diyabet, yüksek tansiyon ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunları olan kişiler, ciddi hastalık riski açısından daha yüksek tehdit altında.

Sağlık Bakanlığı Duyurusu:

Sağlık Bakanlığı, 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü tespit ettiğini açıkladı. Hastaların tedavileri devam ediyor ve süreç takip ediliyor.

Nasıl Bulaşır:

Batı Nil Virüsü, enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşır. Sivrisinekler virüsü kuşlardan alır ve insanlara iletir. Enfeksiyon bulaşma riski Haziran-Eylül döneminde yüksektir.

Nadir durumlarda, virüs hamilelik, doğum veya emzirme sırasında anneden bebeğe, kan verilmesi, organ nakilleri veya laboratuvarda maruziyet yoluyla da bulaşabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.