DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

ABD’den yeni Rusya yaptırımı: Türkiye’den şirketler de var

ABD’den yeni Rusya yaptırımı:  Türkiye’den şirketler de var
Advert
24.08.2024 10:14
5
A+
A-

ABD, Rusya’yı Destekleyen Kişi ve Şirketlere Yaptırım Uyguladı

ABD Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına destek verdikleri için 400’den fazla kişi ve şirkete yaptırım uyguladı.

Yaptırım listesinde Çin, Rusya, Avrupa ve Ortadoğu’dan isimler ve kuruluşların yanı sıra Türkiye’den de bir kişi ve şirketler yer alıyor.

Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, “Rusya ekonomisini Kremlin’in askeri-endüstriyel kompleksine hizmet eden bir araca dönüştürdü. Bugünkü eylemlerimiz, Başkan Biden ve G7 liderlerinin Rusya’nın askeri-endüstriyel tedarik zincirlerini ve ödeme kanallarını bozmak için verdiği taahhütleri uygulamaya koyduğunu gösteriyor.” dedi.

Adeyemo, “Dünya çapındaki şirketler, finans kuruluşları ve hükümetler, Rusya’nın askeri-endüstriyel tedarik zincirlerini desteklemediklerinden emin olmalılar.” diye ekledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, yaptırımlar için ABD’ye teşekkür ederek bunların Rusya’nın “Ukrayna’ya karşı saldırgan bir savaş yürütme” yeteneğini daha da zayıflatacağını söyledi.

ABD Maliye Bakanlığı, “Yaptırımlardan kaçınma, yaptırımları ihlal etme ve yaptırımları geri çekme” başlığı altında, Çin, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden de olmak üzere yüzden fazla kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladı. Bu yaptırımlar, “Rusya’ya askeri malzeme ve hassas çift kullanımlı mallar tedarik eden ulusötesi ağları” ve “Rus gelir üreticileri ve oligarklar adına yasadışı finansal planları ve yaptırımlardan kaçınmayı kolaylaştıran veya mümkün kılan birden fazla ağı” hedef alıyor.

Bakanlık ayrıca, ABD’nin geçmişte yaptırım listesine aldığı Rusya merkezli Promtekh şirketinin, Türkiye, Fransa ve Hong Kong’da bulunan şirketler üzerinden bir ağ oluşturarak Promtekh iştiraklerine yüksek öncelikli mallar gönderdiğini açıkladı.

ABD Ticaret Bakanlığı da ABD’nin ihracat kontrol listesine 123 yeni kuruluş ekledi. Bu kuruluşların 63’ü Rusya’da, 42’si Çin’de ve 8’i Türkiye’de bulunuyor. “ABD’nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına aykırı hareket ettiği” tespit edilen bu kuruluşlar arasında Türk şirketleri de yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.