DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Dünyanın en büyük ikinci elması bulundu

Dünyanın en büyük ikinci elması bulundu
Advert
23.08.2024 12:32
1
A+
A-

Dünyanın en ikinci büyük elması, Botsvana’daki Kanadalı Lucara Diamond’a ait bir madende keşfedildi. 2.492 karatlık bu ham elmas, tarihin en büyüklerinden biri.

En büyüğü unvanı, Güney Afrika’da 1905’te bulunan 3.106 karatlık Cullinan elmasına ait. Dokuz farklı parçaya bölünen bu elmas, İngiliz Kraliyet Mücevherleri’nde yer alıyor.

BBC’nin aktardığına göre, son elmas, Botsvana’nın başkentinden 500 km kuzeydeki Karowe madeninde bulundu. Botsvana hükümeti, elması ülkede şimdiye kadar bulunan en büyüğü olarak duyurdu.

Burada daha önce bulunmuş en büyük elmas, yine 2019’da aynı madende keşfedilen 1.758 karatlık bir taştı. Fransız markası Louis Vuitton, bu elması belli olmayan bir meblağ karşılığında satın aldı.

Botsvana, dünyanın önde gelen elmas üreticilerinden biri. Güney Afrika ülkesi, küresel üretimin yaklaşık %20’sinden sorumlu.

Madeni işleten Kanadalı Lucara, elması “şimdiye kadar bulunan en büyük elmaslardan biri” olarak nitelendirdi. Genel Müdürü William Lamb, “Bu olağanüstü elması bulduğumuz için çok mutluyuz” dedi.

Lamb, elması X-ray teknolojisiyle tespit ettiklerini söyledi. Bu teknoloji, değerli elmasların kırılmadan çıkarılması için 2017’den beri kullanılıyor.

Firma, elması mücevher kalitesi veya değeri konusunda bilgi vermedi. Ancak Financial Times’ta ismi açıklanmayan Lucara kaynakları, taşın değerinin 40 milyon dolardan fazla olabileceğini ifade etti.

Aynı madende 2016’da bulunan 1.109 karatlık elmas, 2017’de 53 milyon dolara satılmıştı. Karowe’deki maden, tamamıyla Lucara’ya ait.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.