DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Jackson Hole’a hazırlanan Fed’i iş gücü piyasası endişesi sardı

Jackson Hole’a hazırlanan Fed’i iş gücü piyasası endişesi sardı
Advert
20.08.2024 16:42
2
A+
A-

ABD’nin Düşük İşsizlik Oranı Endişe Yaratıyor

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, Wyoming’in Jackson Hole bölgesindeki ekonomi sempozyumunda bir araya gelmeye hazırlanırken, şu anda son derece düşük olan ABD işsizlik oranının hızla yükselmesinden endişe duyuyorlar.

İşsizlik oranının bu kadar düşük olması yeni bir durum değil. ABD’de işsizlik oranı 1940’ların sonlarından bu yana genel olarak yüzde 5,7’lik uzun vadeli ortalamasının altında seyretti, ancak bu oranın üzerine çıktığında hızla artmaya devam etti. Fed yetkilileri bunun tekrarlanmasından endişe ediyorlar.

Ocak 2023’te yüzde 3,7 olan ABD işsizlik oranının Temmuz 2024’te yüzde 4,3’e yükselerek istikrarlı bir şekilde artacağı ve işsiz sayısının 1,2 milyon artacağı tahmin ediliyor. İşsiz sayısının artması genellikle ekonomi için olumlu bir gösterge olarak değerlendirilse de işsizlik oranının artmasına da yol açabilir.

Fed yetkilileri, politika faizini bir yılı aşkın süredir yüzde 5,25 ile yüzde 5,50 aralığında tuttu ve işgücü piyasasında olası bir zayıflama nedeniyle yakında faiz oranlarını düşürmeye hazır olduklarını açıkça ifade etmeye başladılar.

Fed’in önümüzdeki ay politika faizini 25 baz puan indirmesi bekleniyor. Yetkililer ayrıca yılın geri kalanı ve 2025 başlangıcında faiz oranlarına ve ekonominin gidişatına ilişkin güncellenmiş tahminlerini paylaşacaklar.

Powell Gözler Önünde Olacak

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Cuma günü Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmada, son 40 yılın en yüksek enflasyonunu kontrol altına aldıktan sonra merkez bankasının para politikasını gevşetmeye başlaması konusundaki hedefini netleştirmesi bekleniyor.

Fed yetkilileri, faiz artışlarıyla işsizlik oranında keskin bir artışa yol açmadan enflasyonun yavaşlamasını sağlayan “yumuşak iniş” senaryosunu gerçekleştirmek için faiz indirimlerinin zamanlamasının önemli olduğunu düşünüyorlar. Önceki sıkılaştırma döngülerinde, işsizlik oranı bir kez yükselmeye başladığında yükseliş eğilimi gösterdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.