Yeşil Pasaport Talebinde Artış
Giriş
Yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşların vize talepleri sıklıkla reddediliyor. Bu nedenle, çeşitli meslek grupları onlarca Avrupa ülkesinde vize muafiyeti sağlayan “Yeşil Pasaport” almaya çalışıyor. Son olarak, TMMOB’ye bağlı kıdemli mühendis ve mimarlar ile gaziler için de Yeşil Pasaport talebinde bulunuldu.
Yeşil Pasaport Kimlere Veriliyor?
Şu anda 1 milyon 200 bin kişi Yeşil Pasaport’a sahip. TBMM’de kabul edilirse, en az 800 bin kişi daha aileleriyle birlikte Yeşil Pasaport sahibi olacak. Halen Yeşil Pasaport verilen kişiler arasında milletvekilleri, bakanlar, devlet memurları, yargıçlar, savcılar, büyükelçiler, diplomatlar ve üst düzey subaylar bulunuyor.
Yeni Yeşil Pasaport Talepleri
CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleriyle Yeşil Pasaport verilecek meslek gruplarına eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, hakim ve savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ve sendika yöneticileri de eklendi.
Vize İşlemlerinde Zorluk Yaşanıyor
Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, vize ret oranlarının arttığını ve randevu almanın zorlaştığını belirtti. İnternet üzerinden açılan randevular hızla doluyor ve aylar sonrasına gün veriliyor. Ayrıca, vize başvurusu ücreti ret durumunda geri verilmiyor.
Avrupa Ülkelerinin Endişeleri
Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin Yeşil Pasaport’a da vize koyabileceğinden endişe duyuyor ve bu nedenle yeni taleplere sıcak bakmıyor.
TBMM’de Bekleyen Teklifler
TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen ancak muhalefetten geldiği için kanunlaşma ihtimali düşük olan yasa teklifleriyle şu meslek gruplarına da Yeşil Pasaport verilecek:
40 Ülke Yeşil Pasaport’tan Vize İstiyor
Yeşil Pasaport’tan vize isteyen ülkeler: ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Meksika, Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda.