DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Tarlada para etmedi, markette cep yaktı

Tarlada para etmedi, markette cep yaktı
Advert
18.08.2024 06:47
2
A+
A-

Çiftçinin Çilesi, Tüketicinin Dertleri: Türkiye’de Gıda Fiyatları Durdurulamıyor

Türkiye’de bir yandan maliyetler altında ezilen çiftçiler eylem düzenlerken, diğer yandan gıda fiyatları yükselerek gündemden düşmüyor. Çiftçiler ürünlerini satamamaktan, dar gelirliler ise fiyatların pahalılığından dert yanıyor. Üreticilerin bir kısmı maliyetlerini bile karşılayamadığı için domates, karpuz ve kavun gibi ürünleri tarlada çürümeye terk etmek zorunda kalıyor.

Çiftçiler Zarar Ediyor

Öte yandan market raflarında meyve ve sebze fiyatları düşmüyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, temmuz ayında tarlada 4 liraya satılan patatesin kilogramı marketlerde 14,88 liraya çıktı. Kuru soğanın kilogram fiyatı ise tarlada 2 lira iken markette 17,10 lira.

Ankara Şereflikoçhisar’da soğan üreticisi Muzaffer Çelik, yaptığı açıklamada çiftçilerin sıkıntılarını dile getirdi. Çelik, 5 milyon TL harcama yaptığı ancak 3-4 milyon TL zarar ettiğini ve “Çiftçinin anası da babası da dedesi de yedi sülalesi de ağlıyor” diye tepki gösterdi.

Tarlada 5, Markette 40 Lira

Tarlada kilogramı 5 TL’ye satılan Çanakkale domatesi, İstanbul marketlerinde 40 TL’ye kadar çıkıyor. Bursa Karacabey Ziraat Odası Başkanı Ramazan Düzen, yanlış tarım politikalarının sonuçlarına dikkat çekerek “Köy kahvesinde bir bardak çay içebilmek için 5 kilo domates satmak zorundayız” dedi. Patlıcanın kilogram fiyatı da tarlada 10 lira iken marketlerde 30 liraya yaklaştı. Sivri biberin kilogramı üreticide 16 lira iken markette 40 liraya çıktı.

Tarlada 1, Maliyeti 5 Lira

Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon ton karpuz üretiliyor. Ancak karpuzlar ve kavunlar tarlada kalıyor, üreticiler emeğinin karşılığını alamıyor. Tarlada 1 liraya kadar düşen karpuzun kilogramı, büyük şehirlerde 10 TL’ye satılıyor. Karpuzun maliyeti ise 5 lirayı buluyor. Gübre, mazot, ilaç, işçi ve nakliye giderlerini karşılayamayan üreticiler karpuzları toplamayı bıraktı. Böylece yaz sonuna yaklaşırken Türkiye’nin çoğu evine henüz karpuz girmezken, zarar eden çiftçilerin ürünleri tarlada çürümeye bırakılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.