DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Araştırma: Günde 5 saat ve fazlası bunama için risk oluşturuyor

Araştırma: Günde 5 saat ve fazlası bunama için risk oluşturuyor
Advert
18.08.2024 13:00
3
A+
A-

Televizyon İzlemek Beyin Sağlığını Tehdit Ediyor

İngiltere’de 400.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, gün aşırı beş saatten fazla televizyon izleyenlerin demans, felç ve Parkinson hastalığına yakalanma riskinin önemli ölçüde arttığını ortaya koydu.

İngiltere Biyobankası verilerini inceleyen araştırmacılar, 37 ila 73 yaş arası 407.000 kişinin bilgilerini analiz etti ve 40.000’inden beyin taraması aldı. Çalışmanın başlangıcında hiçbiri beyin hastalığına sahip değildi.

13 yıllık izleme döneminde 5.227 kişide demans, 6.822 kişide felç ve 2.308 kişide Parkinson hastalığı gelişti. Katılımcılar günde ortalama 2,7 saat televizyon izliyordu.

Günde üç ila beş saat televizyon izleyenlerin, bir saat veya daha az izleyenlere göre demans geliştirme riski %15 daha yüksek bulundu. Beş saatten fazla izleyenler için bu oran %44’e yükseldi. Ayrıca felç riski %12, Parkinson hastalığı riski ise %28 daha fazlaydı.

Araştırmada, bilgisayar başında geçirilen zamanın riskte artışla ilişkili olduğuna dair bir bulguya rastlanmadı. Bunun nedeni, bu tür ekran kullanımının daha fazla “zihinsel olarak zorlayıcı davranış” ile ilişkilendirilmesi olabilir.

Televizyon izlemenin beyin sağlığı üzerinde bu kadar olumsuz etkisinin nasıl oluştuğu henüz bilinmiyor. Bir teori, düşük kas aktivitesi ve enerji harcamasının iltihaplanmaya ve beyne giden kan akışının azalmasına yol açtığını öne sürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.