DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Etin kilosu 1.000 lira şezlong bedava

Etin kilosu 1.000 lira şezlong bedava
Advert
16.08.2024 05:40
3
A+
A-

En Düşük Emekli Maaşında ‘Şaka’ Gibi Müjdeler, Ama Gerçeklerle Uyuşmuyor

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltildi. Ancak milyonlarca emekli için gelen ‘müjdeler’ gerçeklerle örtüşmüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, emeklilere sinema biletinde %30 indirim uygulanacağını duyurdu. Ayrıca, halk plajlarında şemsiye ve şezlongların emekliler için ücretsiz olacağı açıklandı.

Ancak bu uygulamalar, kirasını ödemekte zorlanan, temel gıda masraflarını karşılayamayan emeklilerin gerçekleriyle uyuşmuyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, açlık sınırı temmuzda 19 bin 432 lirayı buldu. Milyonlarca emekli bu sınırın altında yaşıyor, tatile gidemiyor ve kırmızı ete erişemiyor.

Ücretsiz şemsiye ve şezlong imkanı sunulan halk plajları ise Alacasu, Çatlıcak gibi turistik bölgelerde yer alıyor. Emekliler, bu bölgelerdeki otellerde konaklamayı karşılayamadıkları için bu indirimlerden yararlanamayacak.

Kamu kurumlarının sosyal tesisleri ve THY uçuşlarında emeklilere %15, yüksek hızlı tren biletlerinde de %10 indirim uygulanıyor. Ancak emekliler, süt ve yumurta gibi temel gıdaları satın alırken bile hesap yapmak zorunda kalıyor.

Emekliler Tatili Unuttu

Enflasyon, emekli aylıklarının değerini düşürdü. Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’ya göre, 2021’den bu yana enflasyon emeklileri “silindir gibi ezip geçti”. 2017’de en düşük emekli aylığı ile 70 porsiyon tavuk menüsü alınabilirken, bugün bu sayı 40’a geriledi. Yani enflasyon, emeklinin sofrasından 30 porsiyon köfte eksiltti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.