DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

İhracat yasağı kalkmazsa zeytin bu yıl dalında kalır

İhracat yasağı kalkmazsa zeytin bu yıl dalında kalır
Advert
14.08.2024 05:37
2
A+
A-

Üreticinin Mağduriyeti: Domates Krizinin Zeytinyağına da Sıçraması Bekleniyor

Tarımdaki plansızlık ve çiftçinin emeğinin karşılığını alamaması, ürünlerin tarlada kalmasına neden oluyor. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, alınacak önlemlerle domatesteki krizin önümüzdeki ay zeytinyağına da yansımayacağını söyledi.

Geçen dönem uygulanan kısıtlamalar sonrasında ihracatta %70 azalma yaşanmış ve zeytinyağı stokta kalmıştı. Bakırlıoğlu, bu sezonun verimli geçmesini beklediğini belirtti. Üreticilerin stokçuluk yapmak zorunda kalmaması için yasakların kaldırılması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, yüksek girdi ve toplama maliyetleri nedeniyle zeytinlerin de dalında kalacağını söyledi.

Bakırlıoğlu, hükümetin enflasyonist ortamda zeytinyağı fiyatlarını dengelemek için ihracat yasağı uyguladığını ancak yağ fiyatlarında bir düşüş gözlenmediğini belirtti. Bunun sonucunda üretici, dış pazar müşterilerini de kaybetti. Domates, kavun ve hububat ürünlerinde de benzer hatalar yaşandığını ifade eden Bakırlıoğlu, hükümetin sorunun çözümünü üreticilerin ihracatına kota koymakta aradığını söyledi. Bu yanlış adımların bedelini üreticilerin ödediğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.