İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu, Türkiye çapındaki 30 bin eczane adına, maliye ekiplerince yürütülen eczane denetlemeleri konusunda bir açıklama yayınladı. “30 bin eczane adına adalet istiyoruz” ifadeleriyle paylaşılan açıklamada, vergi borcu olmayan eczacıların bu denetimlerden rahatsız olduğu vurgulandı.
Açıklamada, eczanelerin ilaçlarının %90’ını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında devlete fatura ettiği ve her ayın 15’inde SGK ödemesinden tüm vergilerin kesildiği belirtildi. Bu nedenle vergi borcu olmayan eczacıların bu denetimlerin vicdanlarını yaraladığı ifade edildi.
Eczacıların birinci basamak sağlık kuruluşu olarak hizmet verdikleri ve mali anlamda da yüksek düzeyde vergi ödedikleri hatırlatıldı. Kayıtlı ekonomiye katkı sağlayan eczacıların, yoğunlaştırılan denetimlerin vergi adaletsizliği yarattığına dikkat çekildi.
Bazı şirketlerin milyonlarca liralık vergi borçlarının silindiği bir ortamda, vergi düzeyi yüksek olan eczacıların 7 gündür ceza yağmuruna tutulmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Açıklamada, baskın denetimlerin 7/24 açık olan eczanelere yapıldığı ancak kepenk kapatan veya raflarını boşaltan işletmelere göz yumulduğu iddia edildi. Denetimlerin adil ve standart olması, eczane pratiğinin bilinmesi ve sistemsel aksaklıkların yazılım firmaları tarafından giderildikten sonra uygulamaya konulması talep edildi.
Eczacılar olarak adil ve hakkaniyetli bir vergi sistemi talebinde bulunduklarını belirten İstanbul Eczacı Odası, entegrasyon zorunluluğu nedeniyle kesilen cezaların iptalini, yazılım aksaklıklarının giderilmesine kadar süre verilmesini ve denetim süresinin kısalmasını talep etti.
İstanbul Eczacı Odası, denetlemelerden kaçan bir meslek grubu olmadığını vurgulayarak, adaletli ve eşit bir sistem talebini yetkililere iletti.