DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Enflasyona da tarlaya da yaz gelmedi

Enflasyona da tarlaya da yaz gelmedi
Advert
12.08.2024 07:05
6
A+
A-

Yaz Sebze ve Meyveleri Enflasyona Negatif Etki Ediyor

Son beş yıldır artan enflasyon, yaz aylarında sebze ve meyvelerin tarladaki yüksek maliyetleri ve tezgahlardaki yüksek fiyatları nedeniyle daha da yükseldi. Geçmişte hasat zamanında sebze fiyatları düşüşe geçerken, temmuz ayında yüzde 7,07 ile en çok artan ilk 10 ürün arasında yer aldı.

Haziranda yüzde 8,47 artış gösteren meyve de ilk 10 zam şampiyonu arasındaydı. Üreticiler, soğanların tarlada kaldığını, karpuzların nakliye ücretlerinin bile karşılanamadığını belirterek, enflasyonun ağustos itibariyle etkilerini göstereceğini ancak çiftçilerin bu fiyatlarla zarar etmeye devam edeceğini vurguladı.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ağustosta birçok ürünün fiyatının çok düşük olduğunu söyledi.

Üreticiler Perişan

“Patates, soğan, karpuz üreticileri ve alıcıları perişan etti. Marketlerde fiyatları 9-15 TL arasında. 20 TL’nin altında ürün kalmadı. Üretim bölgelerinde bedavaya üretseniz bile İstanbul’a getirme maliyeti 8-10 TL. Buna rağmen büyük şehirlerde 15-20 TL’ye sebze meyve alabiliyorsak uygun sayılır” diyen Tavşan, temmuz ortasından itibaren fiyatların düşüşe geçtiğini, ağustos ve eylül enflasyonuna sebze meyvenin olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Fiyatlar Düşebilir

Gelecek 2-3 ayda fiyatlar ve ürün bolluğu açısından şanslı olunduğunu kaydeden Yüksel Tavşan, “Ekim kasımdan itibaren kışlık ürünler ve seralarda fiyatlar şartlar nedeniyle yüksek olabilir. Üreticilerin mağduriyetinden de bahsetmek gerek. Kuru soğan tarlada kaldı. Karpuz satılmıyor. Üzüm şu anda iyi gidiyor. Hallerde 35-40 TL’ye satılıyor. Fiyatlar daha da düşebilir” dedi.

Tavşan, tüketicilerin alım gücünün düşük olduğunu ve bu maliyetlerle fiyatların yüksek olmadığını kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.