Son beş yıldır artan enflasyon, yaz aylarında sebze ve meyvelerin tarladaki yüksek maliyetleri ve tezgahlardaki yüksek fiyatları nedeniyle daha da yükseldi. Geçmişte hasat zamanında sebze fiyatları düşüşe geçerken, temmuz ayında yüzde 7,07 ile en çok artan ilk 10 ürün arasında yer aldı.
Haziranda yüzde 8,47 artış gösteren meyve de ilk 10 zam şampiyonu arasındaydı. Üreticiler, soğanların tarlada kaldığını, karpuzların nakliye ücretlerinin bile karşılanamadığını belirterek, enflasyonun ağustos itibariyle etkilerini göstereceğini ancak çiftçilerin bu fiyatlarla zarar etmeye devam edeceğini vurguladı.
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ağustosta birçok ürünün fiyatının çok düşük olduğunu söyledi.
“Patates, soğan, karpuz üreticileri ve alıcıları perişan etti. Marketlerde fiyatları 9-15 TL arasında. 20 TL’nin altında ürün kalmadı. Üretim bölgelerinde bedavaya üretseniz bile İstanbul’a getirme maliyeti 8-10 TL. Buna rağmen büyük şehirlerde 15-20 TL’ye sebze meyve alabiliyorsak uygun sayılır” diyen Tavşan, temmuz ortasından itibaren fiyatların düşüşe geçtiğini, ağustos ve eylül enflasyonuna sebze meyvenin olumlu katkı sağlayacağını belirtti.
Gelecek 2-3 ayda fiyatlar ve ürün bolluğu açısından şanslı olunduğunu kaydeden Yüksel Tavşan, “Ekim kasımdan itibaren kışlık ürünler ve seralarda fiyatlar şartlar nedeniyle yüksek olabilir. Üreticilerin mağduriyetinden de bahsetmek gerek. Kuru soğan tarlada kaldı. Karpuz satılmıyor. Üzüm şu anda iyi gidiyor. Hallerde 35-40 TL’ye satılıyor. Fiyatlar daha da düşebilir” dedi.
Tavşan, tüketicilerin alım gücünün düşük olduğunu ve bu maliyetlerle fiyatların yüksek olmadığını kaydetti.