DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Uzmanlar öneriyor: Demansı engellemek için bunu yapın

Uzmanlar öneriyor: Demansı engellemek için bunu yapın
Advert
11.08.2024 11:48
3
A+
A-

Kahve Tüketiminin Bilişsel İşlevler Üzerindeki Etkisi

Avustralyalı araştırmacılar, günde üç fincandan fazla kahve içen kişilerin ilerleyen yaşlarda hafıza, muhakeme ve karar vermede sorun yaşama riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Kahve içmeyen veya günde üç fincandan az içen kişilerde ise bilişsel gerilemenin daha yavaş olduğu gözlemlendi.

Önceki araştırmalar, kafeinin felç, kalp yetmezliği, kanser ve diyabet gibi rahatsızlıkların riskini azalttığını öne sürmüştü. Ancak Murdoch Üniversitesi’ndeki bilim insanları, son bulgularının aşırı kahve tüketiminin de olumsuz sonuçlara yol açtığını gösterdiğini ifade ediyor.

Bazı uzmanlar, bu etkinin aşırı kafein alımından kaynaklanan uyku kaybıyla ilgili olabileceğini ileri sürüyor.

Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı’nda sunulan araştırma, 60 yaş üstü ve sağlıklı zihinsel fonksiyonlara sahip yetişkinleri inceledi. Katılımcıların çay ve kahve tüketimleri kaydedildi ve on yıl boyunca bilişsel gerileme belirtileri izlendi.

Ankete katılanların yarısından fazlası günde bir ila üç fincan kahve içerken, dörtte biri hiç içmedi ve sadece yüzde 18’i günde dört veya daha fazla fincan tüketti.

Çay tüketimine bakıldığında, katılımcıların yalnızca yüzde 15’i hiç tüketmediğini belirtirken, yüzde 38’i bir ila üç fincan ve yüzde 47’si dört veya daha fazla fincan çay içtiğini bildirdi.

Günde üç fincandan fazla kahve içenlerde bilişsel gerileme oranının daha yüksek olduğu tespit edilse de, bu bunama tanısı aldıkları anlamına gelmiyor. Ancak bu kişilerin düşünme, öğrenme veya hatırlamada güçlük çekme olasılığı daha yüksek oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.