DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Ayçiçeği üretimi S.O.S. veriyor

Ayçiçeği üretimi S.O.S. veriyor
Advert
10.08.2024 05:58
4
A+
A-

Türkiye’de Ayçiçeği Üretimi Krizi: S.O.S Veriyor!

Ayçiçeği, ülkemizin en önemli stratejik ürünlerinden biridir. Ancak hatalı tarım politikaları nedeniyle üretimde alarm verici bir düşüş yaşanıyor.

Petrolden Sonra İkinci En Çok İthal Ettiğimiz Ürün

Geçtiğimiz yıl üreticiler, bir kilogram ayçiçeği ile 0,90 litre mazot alabiliyorlardı. Ancak bugün bu oran sadece 0,44 litreye geriledi.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, üreticilere yeterince destek verilmediğini ve Türkiye’nin ayçiçeği üretiminde kendi kendine yeterlilik oranını kaybettiğini vurguladı. Aygun, üreticilere taban fiyatının kilogram başına 25 TL olması gerektiğini belirtti.

İthalata Bağımlılık

2002’de kişi başına ayçiçeği tüketimi 14 kilogram iken, 2022’de bu rakam 56,5 kilograma yükseldi. Bu artış, ithalatla karşılandı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye, 2,1 milyar dolar karşılığında 775 bin ton ayçiçeği tohumu, 1 milyon 255 bin ton ham yağ, 7 bin ton rafine yağ ve 914 bin ton ayçiçeği küspesi ithal etti.

Üretimde Düşüş

2022’de çayır tırtılı istilası ve kuraklık nedeniyle Trakya’da ayçiçeği rekoltesinde yaklaşık %42’lik bir kayıp yaşandı. Aygun, Trakya’nın afet bölgesi ilan edilmesi için önerge verdiğini ancak AKP-MHP’nin desteğini alamadığını belirtti.

Acil Önlemler

Aygun, ayçiçeği üretimi için şu acil önlemleri önerdi:

  • Kilogram fiyatı en az 25 TL olmalı.
  • Geçmişte olduğu gibi fiyatın %25-30’u fark ödemesi yapılmalı.
  • Gümrük vergisi uygulamaları gözden geçirilmeli.
  • Nitelikli finansman sağlanmalı.
  • Kredi faiz yükü düşürülmeli.
  • Regülasyon kurumları ve birlikler güçlendirilmeli.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.