DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Türk Eczacıları Birliği: Sağlıktan tasarruf olmaz

Türk Eczacıları Birliği: Sağlıktan tasarruf olmaz
Advert
06.08.2024 22:12
2
A+
A-

Diyabet Hastaları Yüksek Fiyat Farkları Altında Eziliyor

Türk Eczacıları Birliği, sosyal medya hesabından diyabet hastalarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, diyabet hastalarının yüksek fiyat farkları altında ezildiği vurgulandı.

Kan Şekeri Ölçümü Zorunluluğu

Vücudları insülin üretemeyen veya ürettikleri insülini kullanamayan diyabet hastaları, kan şekerlerini düzenli olarak ölçmek zorundalar. Özellikle çocuklarda gün içerisinde 5-6 kez ölçüm yapılması gerekebiliyor.

Yüksek Fiyat Farkları

Ancak, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği kan şekeri ölçüm çubukları için tutar 0,74 kuruştan 1,04 TL’ye, iğne kalem ucunda ise 35,30 TL’den 49,42 TL’ye yükseltildi. Ancak bu artışlar, hastaların süregelen mağduriyetlerine çare olamayacak kadar düşük bulundu.

Cezalar Cezaları Cezaları

Eczaneler, bu malzemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği fiyattan çok daha yüksek fiyatlarla temin etmek zorunda. Bu durum, eczacı ve hastalar arasında mağduriyetlere yol açıyor.

Örnekler

Örneğin, Tip 1 diyabetli bir çocuk hastası üç aylık raporlu reçetesinde şeker ölçüm çubukları için 4.500 TL, iğne uçları için 1500 TL fiyat farkı ödemek zorunda kalabiliyor. Tip 2 diyabetli yaşlı bir hasta ise 3 ayda 3.835 TL fark ödemek durumunda kalabiliyor.

Sağlık Bir Lüks Değildir

Hastaların bütçeleri yetmediği için sağlıklarından vazgeçmek zorunda kaldıkları belirtildi. Enflasyonist ortam göz önüne alınarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği rakamların yeniden revize edilmesi toplum sağlığı açısından acil bir zorunluluk olarak vurgulandı. Halk sağlığı, tasarruf kalemi değildir ve sağlıktan tasarruf yapılamaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.