DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Taksitli harcamada tarihi düşüş

Taksitli harcamada tarihi düşüş
Advert
06.08.2024 17:17
4
A+
A-

Kredi Kartı Taksitli Harcamalarında Tarihi Düşüş

Türkiye ekonomisinin yavaşlaması nedeniyle kredi kartı taksitli harcamalarında tarihi bir düşüş gözleniyor.

Seçim Sonrası Sert Gerileme

Yerel seçimlerde zirve yapan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, son üç ayda önemli ölçüde azaldı. Merkez Bankası verilerine göre, Nisan 2024’te 787,8 milyar TL olan bakiye, Temmuz 2024’te 678,8 milyar TL’ye geriledi. Yaklaşık üç aylık dönemde bakiyede yüzde 13,8’lik bir düşüş yaşandı.

Bireysel ve Ticari Kartlarda Düşüş

Bireysel kredi kartı taksitli borç bakiyesi yüzde 13,7 azalarak 599,9 milyar TL’den 517,8 milyar TL’ye düşerken, ticari kredi kartlarında da yüzde 13 düşüşle 187,9 milyar TL’den 161 milyar TL’ye geriledi.

TCMB Verilerine Göre İl

TCMB’nin 2005’ten bu yana tuttuğu kayıtlarda, kredi kartı taksitli borç bakiyesinde bu kadar kısa sürede böylesine sert bir düşüş daha önce görülmemişti.

Yüksek Faizlerin Etkisi

Seçim sonrasında kredi kartı taksitli harcamaları, kur ve faiz artışı beklentileriyle geriledi. Seçim sonrası kurda artış görülmezken, kredi kartı faizleri yükseldi.

BDDK ve Bankaların Kısıtlamaları

BDDK, hava yolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama harcamaları için taksitlendirme seçeneğini kaldırdı. Bankalar da kredi kartı nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdü.

Kartlı Harcamalarda Yavaşlama

Genel olarak kartlı harcama artışında da son aylarda yavaşlama gözleniyor. Haftalık kart harcamalarının aylık ortalamasının yıllık artışı şubatta yüzde 135,5’i görürken temmuzda yüzde 80,8’e kadar geriledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.