DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Şimşek enflasyon için yine sabır istedi

Şimşek enflasyon için yine sabır istedi
Advert
06.08.2024 12:53
3
A+
A-

Başlık: Enflasyonda Düşüş Devam Edecek

Giriş:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonda düşüşün devam edeceğine vurgu yaptı. Şimşek, biraz zaman ve sabra ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Şimşek’in Sözleri:

Küresel Ekonomi:

  • Küresel büyümede yavaşlama Türkiye’yi olumsuz etkiler. Ancak petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş cari açık ve enflasyon üzerinde olumlu etki yaratıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed):

  • Piyasalar, Fed’in faizleri daha hızlı ve daha fazla indireceğini öngörüyor. ABD’nin yumuşak iniş gerçekleştirebilmesi önemli.

Türkiye’nin Risk Profili:

  • Türkiye’de aşırı yabancı pozisyonu bulunmuyor. Dezenflasyon hikayesi Türkiye’yi olumsuz koşullarda bile daha az etkilenebilir kılıyor.

Enflasyon:

  • Enflasyonu bir vergi olarak görüyorlar ve sabit gelirlileri orantısız şekilde etkiliyor. Dezenflasyon, programın özü.

Enflasyonun Zirvesi ve Düşüş:

  • Mayıs ayında enflasyon %75 ile zirve yaptı, şu anda %61 civarında. Temmuz ve Ağustos’ta düşüş devam edecek.

Dezenflasyon Yılı:

  • 2025’te enflasyon ilk kez rahatlayacak. 2025, dezenflasyon yılı olacak.

Sabır ve Kararlılık:

  • Enflasyonun şok öncesi seviyeye dönmesinin ortalama 3,4 yıl sürdüğü araştırmalar var. En önemlisi siyasi otoritenin kararlılığı.

Merkez Bankası Hedefleri:

  • Hedef bandın üst kısmı %42. Merkez Bankası, gidişatın öngörülerine uygun olduğuna inanıyor. Piyasa beklentileri de %43 civarında.

Orta Doğu Krizi:

  • Orta Doğu’daki kriz büyürse Türkiye’yi turizm, petrol ve risk primi üzerinden olumsuz etkiler.

Kredi Notu Artışı:

  • Türkiye, Moody’s tarafından 2 kademe kredi notu artışına mazhar oldu. Bu istisnai bir durum. 2024’te diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da not artışı beklentisi var.

Bütçe Disiplini:

  • Bütçe disiplini Türkiye’nin DNA’sında var. Deprem ve EYT nedeniyle geçici bütçe dengesizlikleri var. Ancak bütçe disiplini korunacak.

Sonuç:

  • Türkiye yatırım yapılabilir bir kredi notunu hak ediyor. Önlerinde 4 yıllık program uygulanacak ve hedeflere ulaşılacak.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.