DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Başbakanın konutunu yağmaladılar: Ölü sayısı artıyor

Başbakanın konutunu yağmaladılar: Ölü sayısı artıyor
Advert
06.08.2024 08:17
3
A+
A-

Başlık: Bangladeş’teki Şiddetli Protestolarda Can Kaybı 231’e Yükseldi

Giriş:
Bangladeş’te, Bağımsızlık Savaşı gazilerinin ailelerine kamuda ayrılan kontenjanlara itiraz eden protestolar, Başbakan Şeyh Hasina Veçid’in istifasıyla sonuçlandı. Protestoların şiddetlenmesiyle son iki günde toplam 231 kişi hayatını kaybetti.

Dhaka’daki Şiddet:
“Dhaka Tribune” gazetesine göre, Şeyh Hasina’nın konutunu terk etmesinin ardından ülke genelinde şiddet devam etti ve dün Dhaka’da 135 kişi hayatını kaybetti. Başkentte şiddetli çatışmalar yaşandı ve polis ateş açarken çok sayıda kişi yaralandı.

Ülke Geneli Şiddet:
Başkentteki şiddetin yanı sıra, Bangladeş’in diğer eyaletlerinde de şiddet olayları kaydedildi. Protestocular, birçok resmi binayı ateşe verdi ve Şerpur’da bir hapishaneden 500’den fazla mahkum kaçtı.

Protestoların Nedeni:
Temmuz ayında, 1971 Bağımsızlık Savaşı gazilerinin çocuklarına kamuda yüzde 30 kontenjan ayrılması kararı, protestolara yol açtı. Yüksek Mahkeme daha sonra bu oranı düşürdü ve protestoların sona erdiği duyuruldu.

Adalet Çağrıları:
Ancak, Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kolu yasaklandıktan sonra protestocular, gösterilerde ölenler için adalet talep ederek yeniden sokaklara döküldü.

Başbakanın İstifası:
Şiddetli protestoların ardından Başbakan Şeyh Hasina, 5 Ağustos’ta askeri bir helikopterle resmi konutundan ayrıldı ve Hindistan’a gitti. Protestocular, bu sırada resmi konutu bastı.

Geçiş Hükümeti Kurulması:
Bangladeş Ordu Komutanı, siyasi parti temsilcileriyle görüştükten sonra Başbakan Hasina’nın istifa ettiğini ve bir geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.