Türkiye’nin Ekonomik Dönüşüm İçin Sabrı Azalıyor
Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alışılmadık ekonomi politikalarından radikal bir şekilde ayrılmasının sıkıntısını çekiyor.
Yeni normalden pek memnun değiller.
Tüketimdeki Büyümenin Yavaşlaması
Türkiye’nin seçim sonrası “rasyonel” politikalara geçişinden sonra tüketici talebi kısmen güçlü kalmaya devam etti. Ancak tüketimde bir zamanlar çok yüksek olan büyüme yavaşladı. Asgari ücret zammı yapılmaması nedeniyle daha fazla yavaşlama bekleniyor.
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, “İş dünyası bol nakitli ve düşük faizli ancak krediye erişimin sınırlı olduğu bir dönemden, kıt nakitli ve yüksek kredi faizli ve krediye erişimin daha da sınırlı olduğu bir döneme geçiş yaptı” dedi.
Sabır Tükeniyor
Gazeteye göre, perde arkasında, iş dünyasının bazı köşelerinde artan bir hoşnutsuzluk var. İhracatçılar da son bir yılda TL’nin reel değerindeki artış karşısında hayal kırıklığına uğrayan kesimlerden.
Eski bir üst düzey ekonomi yetkilisi, politika değişikliğinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen enflasyonun hâlâ istikrarlı olmaktan uzak olduğunu söyledi. Şirketlerin “bekle-gör” modunda kaldığını, bunun da uzun vadeli kararlar almayı zorlaştırdığını belirtti.
Yetkiliye göre, iş dünyası Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin mesajlarının uluslararası yatırımcıları cezbetmeye çok fazla odaklandığını düşünüyor. Birçok işletme koşulların bu yazdan itibaren gevşemeye başlamasını bekliyor ve sabırları tükeniyor.
FT analizine göre, enflasyon yavaşlamaya başlamazsa, işletmelerin sonunda talebi azaltan uzun süreli bir sıkı politika dönemine hazırlanmaları gerekebilir.